Mozzafarian en Ludwig doen hun uitspraken in een opinie-artikel in JAMA. Zij wijzen erop dat de nadruk op low-fat heeft gezorgd dat zoveel mensen te dik zijn geworden. Eerder deze week werd bekend dat de VS inmiddels meer obesen dan mensen met overgewicht telt.

Door de nadruk op vet, is er echter een hele industrie ontstaan die kunstmatig samengestelde producten heeft ontwikkeld waarin het vet is vervangen door koolhydraten
Volgens de auteurs is er geen wetenschappelijke reden om een grens te stellen aan het gebruik van vet. Het stellen daarvan heeft bovendien geleid tot verkeerde productontwikkeling van de voedingsmiddelenindustrie en een verkeerde houding onder consumenten. Zij hebben geleerd te vertrouwen op low-fat en krijgen daardoor doorgaans te veel koolhydraten binnen waardoor ze te dik worden. Mozzafarian en Ludwig kiezen liever voor volle melk dan voor magere. Een product is immers meer dan alleen vet; het bevat vele gezonde bestanddelen. Door de nadruk op vet, is er echter een hele industrie ontstaan die kunstmatig samengestelde producten heeft ontwikkeld waarin het vet is vervangen door koolhydraten.

Omdat de omvang van die ontstane situatie wat hen betreft moeilijk overschat kan worden, komen Mozzafarian en Ludwig tot hun boude advies. Zij vinden bovendien dat het uitgebreid moet worden tot schoolkantines waar in het verleden de volle melk is verdrongen door gezoete magere melk. Dat is wat hen betreft het bewijs voor de kracht van hun stellingname.

Opgemerkt moet worden dat Mozzafarian en Ludwig geen voorstanders zijn van sterk bewerkt voedsel. Veel vet snackvoedsel valt dan ook niet onder hun pro-vet pleidooi.

Fotocredits: Volle melk, een tractatie, The Milk Story
Dit artikel afdrukken