“Een vegetariër is iemand die niets eet van het gedode dier”, aldus De Vegetariërsbond. Toch krijgen vegetariërs geregeld de vraag ‘eet je wel kaas of eieren?’ Ze eten geen dode dieren, maar wel van het dier.
Een kwal of een wortel
Er zijn mensen die vinden dat eieren of zuivel etende vegetariërs insecten zouden moeten eten vanwege milieu- en ethische overwegingen. Ze zijn ecologisch veel gunstiger te produceren dan melk of eieren, zitten vol met nutriënten en ze zijn cognitief niet voldoende toegerust om te lijden en ander ongenoegen waar te nemen.
Dat geldt echter slechts voor de individuele organismen, zegt Burnett. Als kolonies zijn insecten juist slimmer dan individuele mensen. Is het daarom onethisch ze te eten?
We hebben er geen goed overdachte ethische antwoorden op, al barsten van de meningenHet antwoord op de vraag: ‘zou jij kwallen eten?’, hangt volgens Burnett samen met de reden van iemands vegetarisme. Voor iemand die geen vlees eet uit milieuoverwegingen, is kwal een prima voedingsbron omdat ze overvloedig beschikbaar zijn in het wild. Voor mensen die uit ethische overwegingen geen dieren eten, is het echter een spannende levensvorm. Kwallen zijn technisch gezien dieren, maar ze hebben geen hersenen of zenuwstelsel. “Alles wat we weten over het zenuwstelsel suggereert dat zo’n schepsel totaal niet in staat is iets complex als lijden of ongemak waar te nemen”. Het 'dier' is nogal vergelijkbaar met een wortel, stelt Burnett. Dan kun je dus in plaats van een wortel ook een kwal eten. Toch ervaren we dat niet zo.
Een tomaat van een hamburger
Dit soort dilemma's zal volgens Burnett nog complexer worden met de opkomst van geavanceerde levensmiddelentechnologieën.
Een van die nieuwe technologieën is kweekvlees. Is dat vegetariër-veilig? Als een individuele burger gemaakt is van een klompje stamcellen heeft er geen dier geleden voor je hapje kweekvlees. Als deze stamcellen origineel van een geslacht dier zijn, is het dan ethisch verkeerd? In beginsel wel, denkt Burnett, maar wat als dezelfde stamcellenlijn 20 jaar gebruikt wordt en het voorkomt dat andere dieren gedood worden. Is het dan nog steeds verkeerd?
De scheiding tussen vegetarisme en niet-vegetarisme is veel waziger dan je zou verwachtenStel - zegt Burnett, als hij zich nog verder in de toekomst waant - dat er een technisch systeem is waar je tafelresten in kunt gooien en waar verse, herkenbare producten aan de andere kant uitkomen. In de machine worden de producten afgebroken tot moleculen (eiwitten, vetten en suikers) die vervolgens aan een 3D printer worden gevoerd. Mag je als vegetariër dan de tomaat eten die eiwitten bevat uit de stukjes hamburger die iemand anders heeft weggegooid?
Die technische wereld komt snel dichtbij. En we hebben er geen goed overdachte ethische antwoorden op, al barsten van de meningen. “Er zijn geen duidelijke antwoorden op al deze vragen, het is slechts interessant om op te merken dat, als je een wetenschappelijk analyse toepast, de scheiding tussen vegetarisme en niet-vegetarisme veel waziger is dan je zou verwachten”, schrijft Burnett.
Zou jij als vegetariër kwallen, insecten, kweekvlees of tomaten uit de 3D-printer eten?
Fotocredits: 'Peanut Butter and Jelly Fish Sandwich', Mandy Jouan
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Beste Dirk,
Volgende keer beter lezen. Zie mijn N.B. 1 & 2.
Beste Ria, ik hoor juist op de TV dat er 1000 damherten afgeschoten gaan worden in de duinen, door geoefende jagers uiteraard, is dat verkeerd? en mogen die gegeten worden? of gaan ze in het hondenvoer, dat zou jammer zijn. als kind zag ik de tekenfilm bambi, en leefde toen helemaal met dat hertje mee, maar nu koop ik ook wel eens hert bij appie, dat is dan niet geschoten, maar geslacht van tamme dieren uit Nieuw Zeeland. Ik ben omnivoor, zoals mijn ouders grootouders en verre voorouders tot en met de eerste Homo Sapiensen pakweg 100.000 jr geleden. blije kwallen zijn er uietraard net zomin als blije kippen waarvan je wel eens leest, maar je hebt natuurlijk wel suffe kipjes (plofkippen) en fier kraaiende of lustig tokkende hoenders, ik denk dat die plofkippen snel geschiedenis zullen zijn, dat kan echt niet meer, ik gun elk dier een dierwaardig bestaan. groeten van een omnivoor
Deze discussie gaat alle kanten op. Maar wel vnl. vanuit 1 richting: we zijn gewend vlees te eten; met name al het andere mag bekritiseerd worden [mijn woorden].
Ik wilde (net als alle anderen) dialoog aangaan en voor mij is het nu Schluss, naast nu 1 laatste poging.
Ik heb het zelf nooit over vreugde, blijdschap etc. van dieren gehad (deze discussie ging wel die kant op + dat beesten niet gedood mochten worden en mensen wel. Waarschijnlijk op mijn reactie op Dick #14 'champignonpack').
Waarmee ik niet wil zeggen dat vreugde, blijdschap etc. bij dieren niet bestaat.
Ik heb katten in mijn huishouden en die hebben ook geïrriteerdheid/boosheid etc.
Ik stelde alleen dat diverse soorten (net als mensen) een pijngrens moeten hebben, wat hen bewaard voor aantasting van het lichaam. Dus dat wijst op 'iets'.
Bovendien stelde ik een persoonlijke ethische vraag van mezelf aan de orde (waar natuurlijk op gereageerd mag worden; ik maakte het zelf 'open'.) Dat is een vraag van mezelf met alle hypocrisie en onmogelijke antwoorden, die daarbij horen.
Terwijl ik bezig ben met dit commentaar komt via mail binnen: "(...) Ook in NL naderen we het kleutertijdperk met rasse schreden!" Zal wel #55 zijn, op deze website voor mij nog niet beschikbaar.
N.B.1: Dit alles zegt niets over het feit dat eten van wel of geen vlees eten beter is.
N.B.2: Ik ben nog steeds flexitarier (dus ik eet vlees/vis).
@Wouter: ooit gehoord uit de mond van 4jarige kleuter in mexico met een kinderprentenboekje:
-wat is dat Alfredo?-
- un pez obediente ( een gehoorzame vis)-
De volwassenen om hem heen schateren, en hij kijkt erbij met een air van: heb ik iets verkeerds gezegd nu? Meestal moedigen die volwassenen me juist aan als ik iets weet! Ook in NL naderen we met rasse schreden (of zitten al middenin) het kleutertijdperk!
@Martijn: is in #43 & #46 op geantwoord! @Ria: Enno (#1) begon deze discussie met de blije kwal.
Alleen Dick Veerman merkte hem op in #37 . De vraag waarom we wel een gestrande walvissenprotocol hebben, sinds kort, maar nooit een reddingsplan opstelden voor kwallen.
Het schrijnt.
Het bericht hierboven gaat er in wezen over. De grens tussen hogere en lagere levende organismen. Dat hoog en laag komt niet van de organismen zelf, maar is door de top van de organisatie, althans door wezens die zichzelf tot de top hebben verklaard, zo benoemd; lui die zich zijn gaan onderscheiden als gewichtigste soort: de mens. Mensen die tobben over de grens tussen hoog en laag meten alles af aan wat ze zelf zo geweldig voor elkaar hebben; zenuwstelsel, emotie, pijn, een euthanasieverklaring, noem maar op. En dus: kan een kwal blij zijn? Zo ja, dan eet je hem niet (als je van zulks bent), zo nee, dan bak je hem als een eitje.
Blij? Ik weet zeker dat bomen vaak heel blij zijn.