3
Fotocredits: 'Bug', john shortland

FlashInsecten eten mogelijk onethischer dan koe eten

Insecten zijn geen gedachteloze robotjes. We wisten al dat ze goed samen kunnen werken (denk aan termietenheuvels). Nu blijkt dat ze waarschijnlijk ook pijn ervaren en dat zorgt voor ethische dilemma’s.

Eerst de pijn. Er is een onderscheid tussen nociceptie (het vermogen om weefselbeschadiging waar te nemen) en daadwerkelijke pijnwaarneming. Het lijkt erop dat insecten beide vermogens hebben.

Dan de ethische dilemma’s. Insectenteelt is hot. Het zijn zeer efficiënte dieren. Voor een kilo insect heb je veel minder voer nodig dan voor een kilo koe en zelfs bijna de helft minder dan voor een kilo kip. Volgens sommige ethische stromingen moeten we lijden zoveel mogelijk verminderen. Dan is het in theorie ethischer om één koe te slachten dan miljoenen insecten.

Een veganist zal zeggen dat je dit probleem oplost door alleen planten te eten. Al is dat misschien ook te simpel gedacht.

Scientias - Insecten voelen waarschijnlijk pijn, net als wij: moeten we ze dan wel doodslaan of opeten?, 15 jul 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
  • #3
  • 21 jul '22
  • 14:37

Marcel Dicke, hoogleraar entomologie in Wageningen zegt dat we pas echt iets van insectenpijn snappen als we weten hoe prikkels beleefd worden door een insect. Dat zou nog een aardig karwei kunnen worden: er zijn 6 miljoen insectensoorten en wie zegt dat die 6 miljoen pijnsystemen op dezelfde manier werken?

Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
  • #2
  • 15 jul '22
  • 17:05

Waarom wel planten doden om te eten en geen dieren ?

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 15 jul '22
  • 15:59

Na de paring eet het vrouwtje van de bidsprinkhaan haar geliefde op, die zich hier niet tegen verzet. En die 'sociale mieren' bijten de kop van hun mede kolonie bewoners af als zij vermoeden dat die mier ongewenste sporen van schimmels bij zich draagt. Zwaluwen, vleermuizen, ......, en wij niet?
Laat wetenschappers eerst eens onderzoeken of dieren het begrip 'ethisch' ook kennen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.