Dat zegt vandaag rabbijn Lody van de Kamp in het Nederlands Dagblad. Rundvlees is rein maar moet volgens de regels van de kashroet geslacht zijn. Omdat kweekrundvlees niet geslacht hoeft te worden is het per definitie rein. Van de Kamp wordt in de pers geciteerd met de uitspraak dat zelfs varkenskweekvlees rein - kosher - zou kunnen zijn. Dat is een onjuist citaat. In het Nederlands Dagblad zegt hij:
Mocht in de nog verdere toekomst kweekvlees niet meer van stamcellen komen, maar bijvoorbeeld nagebouwd worden op basis van het DNA van een dier, dan mogen joden in theorie zelfs ‘vlees’ van een varken eten, ook al geldt dat dier nu als onrein. ‘Dan kunnen de regels anders zijn. Dan is het product iets anders dan vlees.’
Ook bij Van de Kamp valt de verwachting op dat kweekvlees snel te realiseren zou zijn. Dat is niet het geval, maar wel het mediaresultaat van de presentatie van Prof. Mark Post in Londen afgelopen maandag van de eerste gebakken en voor de ogen van de wereldpers geproefde kweekvleesburger. De rabbijn zegt:
De joodse gemeenschap moet zich nog wel op het onderwerp bezinnen, aldus Van de Kamp. ‘Ik verwacht dat, als de ontwikkeling van kweekvlees doorzet, er over enkele maanden wel jurisprudentie zal zijn.’ De komst van kweekvlees kan volgens de rabbijn het einde betekenen van de lange discussie over ritueel slachten in Nederland
Dit artikel afdrukken
Mocht in de nog verdere toekomst kweekvlees niet meer van stamcellen komen, maar bijvoorbeeld nagebouwd worden op basis van het DNA van een dier, dan mogen joden in theorie zelfs ‘vlees’ van een varken eten, ook al geldt dat dier nu als onrein. ‘Dan kunnen de regels anders zijn. Dan is het product iets anders dan vlees.’
Ook bij Van de Kamp valt de verwachting op dat kweekvlees snel te realiseren zou zijn. Dat is niet het geval, maar wel het mediaresultaat van de presentatie van Prof. Mark Post in Londen afgelopen maandag van de eerste gebakken en voor de ogen van de wereldpers geproefde kweekvleesburger. De rabbijn zegt:
De joodse gemeenschap moet zich nog wel op het onderwerp bezinnen, aldus Van de Kamp. ‘Ik verwacht dat, als de ontwikkeling van kweekvlees doorzet, er over enkele maanden wel jurisprudentie zal zijn.’ De komst van kweekvlees kan volgens de rabbijn het einde betekenen van de lange discussie over ritueel slachten in Nederland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er zijn nu zoveel ‘draadjes’ kweekvlees, dat ik in de war raakte en mijn onderstaande reactie eigenlijk op deze draad hoorde, maar hier ook blijkt te passen....
Hendrik, helemaal met je eens. Maar ‘helaas’ moet je soms de wind uit andermans zeilen nemen. Onlangs rolde heel Zeeland over elkaar omdat een oude baas z’n haan om te slachten levend in z’n jute baaltje achterop de bagagedrager vervoerde. The world according to Hendrik, zal dan ook een utopie blijken. In hoeverre de discussie zuiver over de techniek van labo-burgers moet gaan, wordt mede bepaald door de ‘aaibare’ argumentatie van de vermeende ‘voordelen’ op ecologisch en diervriendelijk gebied. Daarom is het grappig te constateren dat niet iedereen uit de alternatieve hoek jubelt. Over de kromme redenering van de rabbijn breek ik m’n hoofd. De intrinsieke eigenschappen van een stamcel wordt bepaald door specifiek DNA. Dus vlees gemaakt uit geïsoleerd varkens-DNA is kosher, maar met de volgens mij onontkoombare tussensprong naar een stamcel en dan naar ‘vlees’, is het dat niet. Of speculeert de rabbijn er op, dat varkens-DNA in een lege cel van een kosher geitje gebracht wordt ? Wie het uit kan leggen, legge het uit.. Deze jongen snapt het niet.