Tijdens de Health ingredients Europe beurs die deze week in Amsterdam wordt gehouden presenteren diverse food-innovators hun nieuwste ontwikkelingen waarmee ze claimen onze voeding gezonder te maken.
FrieslandCampina komt met nieuwe ingrediënten voor healthy ageing en betere zuigelingenvoeding. Er is aandacht voor de producenten van insecten, die duurzaam gekweekt en innovatief verwerkt kunnen worden om in onze behoefte aan dierlijke eiwitten te voorzien. Fortified Food Coatings, Rousselot en DSM komen met een speciale gelatine-coating (en spuitmachine) die ouderen en sporters - en cateraars - goede diensten kan bewijzen door er hoogwaardige nutriënten in op te slaan.
Healthy aging
Senioren willen gezond oud worden.Fabrikanten zien dan ook een groeimarkt in 'healthy ageing' . Daarvoor grijpen ze naar hoogwaardige eiwitten (om verlies aan spiermassa tegen te gaan) en gezonde visoliën (omega-3 vetzuren, die onder meer de hersenen stimuleren). "Senioren hebben bovendien het geld om zulke producten te kopen. In Amerika en Azië zie je dat al wat langer", zegt Stefan Hoonhoud van FrieslandCampina DMV op EVMI.
Palmolie 'verzeept' calcium, koemelkvet niet
Voor de kleinsten onder ons heeft FrieslandCampina het concept Vivinal Milk Fat ontwikkeld, babyvoeding op basis van melkvet. “Sinds de jaren tachtig wordt koemelkvet in kindervoeding wel vervangen door plantaardig vet. Er komt echter steeds meer bewijs dat de structuur van melkvet meer in de buurt komt van moedermelk dan plantaardige vetten”, legt Christian Hemmer (FrieslandCampina Kievit) uit. “Door koemelkvet in de formule te verwerken wordt de opname van calcium verbeterd. Bij palmolie verzeept de calcium namelijk, waardoor het minder in het lichaam wordt opgenomen.”
Gelatine-coating
De gelatine-coating van Fortified Food Coatings ligt als een smaakloos laagje op de maaltijd en houdt deze ook keurig opgemaakt op het bord bij elkaar. Dat is handig voor maaltijdleveranciers en cateraars. Bij verwarming smelt de gelatine en mengt zich met de maaltijd of de saus. In het gellaagje kunnen 'van belang zijnde extra vitaminen en mineralen met collageen peptiden ingecapsuleerd zijn. Dit kunnen op de persoon toegespitste aanvullende voedingsstoffen zijn'. Op deze manier kunnen extra voedingsstoffen, of extra smaak, aan de maaltijd toegevoegd worden voor bijvoorbeeld senioren of topsporters. 'Eigenlijk is dit een natuurlijker manier voor het leveren van extra voedingsstoffen dan pillen', aldus Claudia Bruins van Fortified.
Health Ingredients Europe duurt nog tot en met donderdag in de Amsterdamse RAI.
Fotocredits: gelatine-laagje, still, Fortified Food Coatings
Dit artikel afdrukken
FrieslandCampina komt met nieuwe ingrediënten voor healthy ageing en betere zuigelingenvoeding. Er is aandacht voor de producenten van insecten, die duurzaam gekweekt en innovatief verwerkt kunnen worden om in onze behoefte aan dierlijke eiwitten te voorzien. Fortified Food Coatings, Rousselot en DSM komen met een speciale gelatine-coating (en spuitmachine) die ouderen en sporters - en cateraars - goede diensten kan bewijzen door er hoogwaardige nutriënten in op te slaan.
Healthy aging
Senioren willen gezond oud worden.Fabrikanten zien dan ook een groeimarkt in 'healthy ageing' . Daarvoor grijpen ze naar hoogwaardige eiwitten (om verlies aan spiermassa tegen te gaan) en gezonde visoliën (omega-3 vetzuren, die onder meer de hersenen stimuleren). "Senioren hebben bovendien het geld om zulke producten te kopen. In Amerika en Azië zie je dat al wat langer", zegt Stefan Hoonhoud van FrieslandCampina DMV op EVMI.
Palmolie 'verzeept' calcium, koemelkvet niet
Voor de kleinsten onder ons heeft FrieslandCampina het concept Vivinal Milk Fat ontwikkeld, babyvoeding op basis van melkvet. “Sinds de jaren tachtig wordt koemelkvet in kindervoeding wel vervangen door plantaardig vet. Er komt echter steeds meer bewijs dat de structuur van melkvet meer in de buurt komt van moedermelk dan plantaardige vetten”, legt Christian Hemmer (FrieslandCampina Kievit) uit. “Door koemelkvet in de formule te verwerken wordt de opname van calcium verbeterd. Bij palmolie verzeept de calcium namelijk, waardoor het minder in het lichaam wordt opgenomen.”
Gelatine-coating
De gelatine-coating van Fortified Food Coatings ligt als een smaakloos laagje op de maaltijd en houdt deze ook keurig opgemaakt op het bord bij elkaar. Dat is handig voor maaltijdleveranciers en cateraars. Bij verwarming smelt de gelatine en mengt zich met de maaltijd of de saus. In het gellaagje kunnen 'van belang zijnde extra vitaminen en mineralen met collageen peptiden ingecapsuleerd zijn. Dit kunnen op de persoon toegespitste aanvullende voedingsstoffen zijn'. Op deze manier kunnen extra voedingsstoffen, of extra smaak, aan de maaltijd toegevoegd worden voor bijvoorbeeld senioren of topsporters. 'Eigenlijk is dit een natuurlijker manier voor het leveren van extra voedingsstoffen dan pillen', aldus Claudia Bruins van Fortified.
Health Ingredients Europe duurt nog tot en met donderdag in de Amsterdamse RAI.
Fotocredits: gelatine-laagje, still, Fortified Food Coatings
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Techfoods? Ziek. En altijd maar menen dat alleen ‘senioren en topsporters’ wel wat xtra voedingsstoffen kunnen gebruiken, terwijl de 22-50 jaar m/v groep het meest ondervoed is.
Zeker weten Peter, maar dat betekent eigenlijk dat die smakeloze gellaag nu ook al op kant en klaar spul zit om het er mooie uit te laten zien enz, kunnen ze daar moor de vitamines in gaan stoppen die uit het product wat eronder ligt verdwenen is.
Nou mijn ouders zijn 65 en 70 jaar, die eten liever toch niet al dat kant en klaar spul, die koken zoveel mogelijk gewoon met verse groente, eten normaal fruit, niks uit een flesje ofzo.
Dat laatste leest zeer onsmakkelijk ;-(