Meng & maal in vijzel (of oude koffiemolen):
- 1 el koriander zaad
- 1 el venkelzaad
Niet tot poeder, maar wel behoorlijk fijn.
Vermeng met:
- 1/4 tl cayenne peper
- 1 tl zeezout
Voor 750 gram aardappelen:
1. Zo mogelijk alleen flink schrobben onder de kraan met een schuursponsje, maar als er teveel plekjes aan zitten kun je ze beter gewoon even schillen.
2. Snijd in niet te kleine parten.
3. Zet even 10 minuten weg in lauwwarm water waar je een schep zout en een scheutje azijn aan toevoegt .
4. Uit laten lekken en in een schone theedoek goed droog wrijven.
5. Doe de partjes in een grote kom, scheutje olie erover en even flink rondzwieren en schudden zodat alle partjes bedekt zijn met een laagje olie.
5. Voeg het specerijenmengsel toe en schud en zwier nog wat meer.
6. Bekleed een bakplaat met bakpapier, spreid er de gekruide aardappelpartjes over.
7. Bak op 200°C in 45-50 minuten gaar en goudbruin.
Dit recept komt oorspronkelijk uit: 'Kleine gerechten', bij Bol.com nog tweedehands te vinden.
Meer van Robin vind je op haar site www.aziatische-ingredienten.nl.
Fotocredits: Robin Kok
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het voorkomt de vorming van acrylamide. "Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen, worden verhit boven 100°C. Het gaat vooral om chips en friet". En men vermoed dat deze stof kankerverwekkend is.
Op foodlog leerde ik jaren terug (van euh, hoe heet ie ook alweer) dat door het toevoegen van een scheutje azijn de vorming van acrylamide wordt voorkomen. En dan denk ik "kleine moeite, groot plezier". Even weken in zout water deed ik sowieso altijd al.
Uit interesse: wat is de functie van het azijn? Dat ben ik nog niet eerder tegengekomen. Smaak, of wat anders?