imageMet het oog op meer melk- én koffie-drinkmomenten sloegen Douwe Egberts en Campina vorig jaar de handen ineen. Samen co-branden in en op hetzelfde bekertje Café Fresco. Naar verluid gaan er per week zo'n 60.000 bekertjes doorheen. Een dikke drie miljoen per jaar dus.
Nestlé ging al 50 jaar geleden voor met voor met Frappé. Inmiddels gaat het opnieuw los. Recent kwam ook Coca Cola met het gefleste koffiedrankje BlaK - je ziet het in Zuid-Europese supermarkten tussen de frisdranken staan. Dat doet Coca om van haar dikmakende frisdrankimago af te komen. In frisdrank zit per liter immers 100-140 gram suiker.

Natuurlijk heeft AH het inmiddels ook afgekeken en staat er inmiddels een iets goedkopere huismerk imitatie Cafe Fresco naast die van DE en Campina.

Tijd om maar eens een bekertje te proberen. Ik vond het nogal zoet en zou daarom liever gaan voor de al 50 jaar oude schuimende Griekse versie met een rietje.
Vanwege de alomheersende suikerhetze en de strategie van Coca Cola keek ik naar het voedingswaarde-etiket. Geen suiker te bekennen, terwijl ik net had gelezen dat er naast deze nu ook een Light versie is. Nou weet ik toevallig dat suikers koolhydraten zijn. Volgens het etiket zitten er 11,3 gram per 100 ml in. Rest dus het spoor even te volgen.
In melk zitten van nature koolhydraten, oftewel suikers. In de Cafe Fresco zit halfvolle Campinamelk. Volgens de opgave op een pak halfvolle Campinamelk zitten daarin:

Koolhydraten: 4,6 gram
- waarvan suikers: 4,6 gram

Vet:
waarvan verzadigd: 0,99 gram
enkelvoudig onverzadigd: 0,46 gram
meervoudig onverzadigd: 0,06 gram

Daar valt dus hooguit 0,47 gram uit te slopen, want die onverzadigde en meervoudig onverzadigde zijn nou juist het geheime Omega-3 wapen van Campina-melk.

Nou weten we dus ook hoeveel toegevoegde suiker in de koffie zit: 11,3 - 4,6 = 6,7 gram.

Het totale niveau aan suikers blijkt dus net zo hoog als de doorsnee frisdrank. 113 gram per liter, waarvan 67 toegevoegd. En jij maar denken dat je een met pure arabicakoffie gepimpt melkdrankje te pakken hebt in plaats van versuikerd aromawater. Naast een extra koffie- en melkmoment is het dus ook weer een extra suikermoment.

Vooruit, het woord 'suiker' is in de kleinste lettertjes te vinden, maar zonder hoeveelheden aanduiding en zodanig onopvallend gestyled dat zelfs ik er al overheen las.
Waarom melk nou wel Maatschappelijk Verantwoord eerlijk declareren, maar een bekertje kouwe koffie niet?
Dit artikel afdrukken