‘The Future 50 Foods’ is een lijst met 50 plantaardige ingrediënten die de aarde minder belasten voedingsmiddelen die we meer zouden moeten eten voor een duurzamer voedselsysteem. Knorr introduceerde de lijst vorig jaar samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF). De lijst combineert bekende, maar volgens Unilever soms nog onbenutte, ingrediënten (denk aan linzen, quinoa en boerenkool) met minder bekende ingrediënten (zoals fonio, pompoenbloemen, zeewier en cactus).

Het Knorr-programma kreeg na de lancering wereldwijd aandacht, zegt Knorr tevreden.

Het World Economic Forum, Food & Land Use Coalition (FOLU) en het Chefs' Manifesto vinden de lijst een bijdrage aan de bio- en voedingsdiversiteit. In Mexico werden 900 docenten opgeleid in het gebruik van de lijst zodat zij 50.000 studenten gezonder leren koken. Wereldwijd zegden 350 chef-koks toe de Future 50 Foods te gaan gebruiken.

Cateraar Sodexo introduceerde de Future 50 Foods ingrediënten in 5.000 keukens in de VS, Frankrijk, België, Nederland en Groot-Brittannië, met plannen voor nog eens 10 landen. Supermarktketen Carrefour gaat Future 50 Foods-stations in de winkels plaatsen en verpakkingsvrije-ingrediëntendispensers om klanten te stimuleren gevarieerder en duurzamer te koken. In Duitsland resulteerde de overstap naar linzen in een recept in 83% CO2-reductie van de voetafdruk van dat Knorrproduct.

Ook de Nederlandse consument gaat er wat van merken. Nu al past Knorr de Future 50 Foods toe in de variatietips van tien Wereldgerechten. Dit jaar komen daar nog vier bij, plus een nieuw Wereldgerecht, Miso Ramen, met onder meer zeewier.

Op korte termijn - de komende 2 jaar - gaat Knorr in zijn 10 belangrijkste markten 25 nieuwe, op Future Foods gebaseerde producten op de markt brengen. Unilevers nieuwe Global Food Innovation Centre in Wageningen, Hive, tekent voor het leeuwendeel van de innovaties.
Dit artikel afdrukken