Het Wereld Natuur Fonds (WNF) presenteert samen met het grootste Unilever-merk Knorr ‘The Future 50 Foods’. Op deze lijst staan 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van onze maaltijden verhogen en tegelijkertijd de negatieve impact van de voedselproductie op de planeet verminderen.

“Op dit moment komt 75% van alle voeding op de wereld van slechts 12 gewassen en 5 diersoorten”, stelt Knorr. Dat gebrek aan variatie is niet alleen slecht voor de planeet, maar bedreigt ook de voedselzekerheid. De lijst combineert bekende, maar volgens Unilever soms nog onbenutte, ingrediënten (zoals linzen, quinoa en boerenkool) met minder bekende ingrediënten (zoals fonio, pompoenbloemen en cactus).

Knorr en WNF selecteerden samen met het Center of Public Health Nutrition van de Universiteit van Washington de voedingsmiddelen op basis van de voedingswaarde, smaak en impact op het milieu. Ook werd er gekeken naar de opbrengsten van de gewassen en of ze bestand zijn tegen extreme weer- en milieuomstandigheden. In de receptuur van Knorr wordt rekening gehouden met de ingrediënten.

De lijst is gebaseerd op 3 basisprincipes: meer variatie en een grotere hoeveelheid groenten, meer plantaardige eiwitbronnen en meer variatie in de soorten gewassen en koolhydraatbronnen.

“We werken samen met Knorr om koks, retailers en het winkelend publiek te inspireren om wat meer variatie aan plantaardige ingrediënten op tafel te toveren”, schrijft het WNF.

Waarom het allemaal zo belangrijk is om ander plantaardig voedsel te eten? Diversiteit leidt tot meer voedselzekerheid. Die diversiteit is in de afgelopen vijftig jaar hard achteruitgekacheld.
Distrifood - Knorr en WNF stellen voedsellijst op
  • Deel
Druk af