Het Wereld Natuur Fonds (WNF) presenteert samen met het grootste Unilever-merk Knorr ‘The Future 50 Foods’. Op deze lijst staan 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van onze maaltijden verhogen en tegelijkertijd de negatieve impact van de voedselproductie op de planeet verminderen.
“Op dit moment komt 75% van alle voeding op de wereld van slechts 12 gewassen en 5 diersoorten”, stelt Knorr. Dat gebrek aan variatie is niet alleen slecht voor de planeet, maar bedreigt ook de voedselzekerheid. De lijst combineert bekende, maar volgens Unilever soms nog onbenutte, ingrediënten (zoals linzen, quinoa en boerenkool) met minder bekende ingrediënten (zoals fonio, pompoenbloemen en cactus).
Knorr en WNF selecteerden samen met het Center of Public Health Nutrition van de Universiteit van Washington de voedingsmiddelen op basis van de voedingswaarde, smaak en impact op het milieu. Ook werd er gekeken naar de opbrengsten van de gewassen en of ze bestand zijn tegen extreme weer- en milieuomstandigheden. In de receptuur van Knorr wordt rekening gehouden met de ingrediënten.
De lijst is gebaseerd op 3 basisprincipes: meer variatie en een grotere hoeveelheid groenten, meer plantaardige eiwitbronnen en meer variatie in de soorten gewassen en koolhydraatbronnen.
“We werken samen met Knorr om koks, retailers en het winkelend publiek te inspireren om wat meer variatie aan plantaardige ingrediënten op tafel te toveren”, schrijft het WNF.
Waarom het allemaal zo belangrijk is om ander plantaardig voedsel te eten? Diversiteit leidt tot meer voedselzekerheid. Die diversiteit is in de afgelopen vijftig jaar hard achteruitgekacheld.
Distrifood - Knorr en WNF stellen voedsellijst op
“Op dit moment komt 75% van alle voeding op de wereld van slechts 12 gewassen en 5 diersoorten”, stelt Knorr. Dat gebrek aan variatie is niet alleen slecht voor de planeet, maar bedreigt ook de voedselzekerheid. De lijst combineert bekende, maar volgens Unilever soms nog onbenutte, ingrediënten (zoals linzen, quinoa en boerenkool) met minder bekende ingrediënten (zoals fonio, pompoenbloemen en cactus).
Knorr en WNF selecteerden samen met het Center of Public Health Nutrition van de Universiteit van Washington de voedingsmiddelen op basis van de voedingswaarde, smaak en impact op het milieu. Ook werd er gekeken naar de opbrengsten van de gewassen en of ze bestand zijn tegen extreme weer- en milieuomstandigheden. In de receptuur van Knorr wordt rekening gehouden met de ingrediënten.
De lijst is gebaseerd op 3 basisprincipes: meer variatie en een grotere hoeveelheid groenten, meer plantaardige eiwitbronnen en meer variatie in de soorten gewassen en koolhydraatbronnen.
“We werken samen met Knorr om koks, retailers en het winkelend publiek te inspireren om wat meer variatie aan plantaardige ingrediënten op tafel te toveren”, schrijft het WNF.
Waarom het allemaal zo belangrijk is om ander plantaardig voedsel te eten? Diversiteit leidt tot meer voedselzekerheid. Die diversiteit is in de afgelopen vijftig jaar hard achteruitgekacheld.
'Eet dit als je de wereld wilt redden', schrijft blogauteur Jessie op Voor de wereld van morgen.
Met het volledige lijstje van de future 50 foods. Van 1: Laver zeewier (eetbaar zeewier, voornamelijk gekweekt en gegeten in Wales) tot 50: Rode Indonesische zoete aardappelen (ook wel Cilembu genoemd), en de algemene - geruststellende - aanbeveling: "belangrijk is dat je de kracht van plantaardige producten benut, veel soorten graan eet, varieert met groenten en af en toe eens een recept met Future50-ingrediënten uitprobeert."
Waarom zet Unilever zijn merk Knorr op het rapport en niet gewoon Unilever? Toch een beetje marketing?
Een paar jaar geleden iets over de lage ecologische voetafdruk van linzen en kikkererwten hier op FL geplaatst. De ARTE documentaires met ondertiteling zijn echter verlopen maar ik vond ze zojuist zonder ondertitels nog terug op Youtube:
Linsen - Das Rezept gegen den Welthunger (ARTE, 52min.)
Les Lentilles: le Remède a la Faim dans le Monde (ARTE, 52min.
Nog even gekeken en mij viel het volgende nog op.
In Canada wordt een groot deel van de linzen van hun schaal ontdaan. Deze gele(split)linzen hebben daardoor veel van hun nutriënten verloren. Het omhulsel wordt afzonderlijk verhandeld en is een gewild product (veevoer?).