Het verbaast me al jaren, maar de steengrill, fondue- en gourmetpan komt in heel wat gezinnen op tafel. Wellicht vinden ze koken lastig en is dit wel zo gezellig.
Toch: als dit het niveau is waarop het leeuwendeel van Nederland zich culinair beweegt op 'het' eetmoment van het jaar, hoe moet het dan ooit goed komen met bijv. het marktaandeel van biologisch en de smaak en de kwaliteit van ons eten?
Steengrill, fondue en gourmet zijn erg populair tijdens de komende kerstdagen. Maar liefst 36% van de consumenten kookt aan tafel tijdens de kerst. 29% eet vlees, 8% kip, 7% vis en wild en kalkoen zijn ieder goed voor 6%. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit in opdracht van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Steeds meer mensen blijven thuis met de kerstdagen. Maar liefst 41% van de consumenten eet beide kerstdagen thuis. In 2004 was dat nog 37%. Het eten bij familie, vrienden of kennissen verliest aan populariteit, 47% eet tijdens de Kerstdagen een keer bij familie, vrienden of kennissen. In 2004 was dat nog 53%. Ook de kerstavond wordt steeds meer bij de plannen betrokken. 15% van de consumenten heeft een kerstdiner gepland.
Van de huishoudens is 22% van plan om tijdens de kerstdagen meer geld aan eten uit te geven dan vorig jaar. Huishoudens schatten zelf dat zij gemiddeld ongeveer 7 euro meer uitgeven aan eten tijdens de kerstdagen dan vorig jaar.
De consument wil duidelijk genieten tijdens de Kerstdagen en kijkt daarbij niet op een euro meer of minder. Gezondheid blijkt echter ook tijdens de Kerstdagen een issue te zijn. 26% geeft aan meer op zijn gezondheid te letten bij het eten en drinken tijdens de Kerstdagen.
bron: CBL
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mijn balansdag was gekscherend bedoeld, als íets in de voedingswereld jeuk veroorzaakt bij mij veroorzaakt, dan is dat wel de balansdag van het Unilever Voedingscentrum.
Een nieuwe quiz! Wie doet er mee aan "Een mooi streven voor 2007"? Dat rijmt marketingtechnisch ook nog eens uitstekend!
Mijn inzending is het idee van 6 balansdagen met 1 zon[dig]dag. Dat is mijn insziens een stuk doeltreffender dan het advies van het Unilever Voedingscentrum, welke slechts 1 balansdag adviseert na een sinterklaas- en kerstmaand [de meeste mensen hebben na een gemiddelde maand december een volledig balansjaar nodig, maar dat vanzelfsprekend geheel terzijde]...
@ Franky, wat stel jij dan voor in 2007?
hou toch op met die balans dag!!
dat is zo 2005
Die eerste zin loopt voor geen meter, gezien de huidige tijd niet echt verbazingwekkend. "het is voor mij onmogelijk onbevooroordeeld te reageren." had er nog moeten staan...
Ik ben wel een voorstander van enige soberheid tijdens de feestdagen. Ik heb overigens absoluut geen enkel gevoel bij kerst, het is voor mij dus onmogelijk Ik ga deze tijd van het jaar ver over mijn nek van de commercialiteiten rond sinterklaas en kerst, en als ik zie wat mensen nu alweer hun winkelwagentjes insjouwen, reverse peristaltiek is mij niet vreemd deze dagen.
Ik kan mij overigens wel vinden in Ailko's respons, soberheid aan deze kant van de wereld zorgt er niet voor dat de rest van de wereld het beter krijgt. Overigens gun ik natuurlijk iedereen het genot van een overdadige kerstmaaltijd, maar wél een balansdag erachteraan, anders komt het niet goed ;-)...