Het verbaast me al jaren, maar de steengrill, fondue- en gourmetpan komt in heel wat gezinnen op tafel. Wellicht vinden ze koken lastig en is dit wel zo gezellig.
Toch: als dit het niveau is waarop het leeuwendeel van Nederland zich culinair beweegt op 'het' eetmoment van het jaar, hoe moet het dan ooit goed komen met bijv. het marktaandeel van biologisch en de smaak en de kwaliteit van ons eten?
Steengrill, fondue en gourmet zijn erg populair tijdens de komende kerstdagen. Maar liefst 36% van de consumenten kookt aan tafel tijdens de kerst. 29% eet vlees, 8% kip, 7% vis en wild en kalkoen zijn ieder goed voor 6%. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit in opdracht van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Steeds meer mensen blijven thuis met de kerstdagen. Maar liefst 41% van de consumenten eet beide kerstdagen thuis. In 2004 was dat nog 37%. Het eten bij familie, vrienden of kennissen verliest aan populariteit, 47% eet tijdens de Kerstdagen een keer bij familie, vrienden of kennissen. In 2004 was dat nog 53%. Ook de kerstavond wordt steeds meer bij de plannen betrokken. 15% van de consumenten heeft een kerstdiner gepland.
Van de huishoudens is 22% van plan om tijdens de kerstdagen meer geld aan eten uit te geven dan vorig jaar. Huishoudens schatten zelf dat zij gemiddeld ongeveer 7 euro meer uitgeven aan eten tijdens de kerstdagen dan vorig jaar.
De consument wil duidelijk genieten tijdens de Kerstdagen en kijkt daarbij niet op een euro meer of minder. Gezondheid blijkt echter ook tijdens de Kerstdagen een issue te zijn. 26% geeft aan meer op zijn gezondheid te letten bij het eten en drinken tijdens de Kerstdagen.
bron: CBL
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
In de horeca is er een andere ontwikkeling zichtbaar.
Hoi Ailko,
ik begrijp precies wat je bedoelt!
Vooral omdat de temperatuur nooit klopt zodat de stukjes ossenhaas langzaam gaarkoken in de olie die nog lang niet heet is. Grijs vlees tot gevolg, m.a.w. een dier voor niets gestorven.
Echter, een goede, zelfgemaakte kaasfondue is niet te versmaden. Fles Tokay erbij en mijn Kerst is top.(dan hou je ook je schuldgevoel een beetje in de hand, met 70 % van de wereld met te weinig eten)
Groet,
Remy.
@ Remy, begrijp mij goed, ik heb niets tegen een fondue op zijn tijd... Ik word alleen een beetje teleurgesteld en moe als ik zie hoe en wat we allemaal kunnen krijgen in deze tijd om een goed, smakelijk en orgineel kerstmaal te maken. Al sinds ik in de horeca zit en actief ben met eten en drinken voel ik mij een ambassadeur voor goed eten en smaakvolle maaltijden. Lekker eten is niet zo moeilijk als het lijkt. Het demysitificeren van "hoe moeilijk het wel niet is" kost veel energie en levert bijna geen resultaten op.
Ik kan mij niet voorstellen dat het gemakkelijke element wat bij deze keuze's, zoveel meer opweegt tegen het uiteindelijk, altijd weer tegenvallende, resultaat.
Als we het nieuws mogen geloven, vandaag stond in de Stentor een diner bereid door de chef-kok van het twee sterrenrestaurant voor thuis: dan is dit dus verspeelde moeite. De schijn wordt opgehouden en de realiteit genegeerd. ga dan liever een kerstmenu bestellen bij Johnnie de Boer voor 65 euro p.p.(wel zelf afhalen, inclusief instructie) en dan ben je ook klaar, zit je wel te smullen van een mooi kerstmenu.
Schuldgevoel dat ik te eten heb en de rest van de wereld niet? Daar heb ik geen hinder van. Gewoon een realistische vaststelling. Dat is een probleem wat ik niet oplos door niet of minder te eten. Deze groep wordt er ook absoluut niets beter van als ik alleen in deze feestdagen somber en sober ben.
Ik ben wel een voorstander van enige soberheid tijdens de feestdagen. Ik heb overigens absoluut geen enkel gevoel bij kerst, het is voor mij dus onmogelijk Ik ga deze tijd van het jaar ver over mijn nek van de commercialiteiten rond sinterklaas en kerst, en als ik zie wat mensen nu alweer hun winkelwagentjes insjouwen, reverse peristaltiek is mij niet vreemd deze dagen.
Ik kan mij overigens wel vinden in Ailko's respons, soberheid aan deze kant van de wereld zorgt er niet voor dat de rest van de wereld het beter krijgt. Overigens gun ik natuurlijk iedereen het genot van een overdadige kerstmaaltijd, maar wél een balansdag erachteraan, anders komt het niet goed ;-)...
Die eerste zin loopt voor geen meter, gezien de huidige tijd niet echt verbazingwekkend. "het is voor mij onmogelijk onbevooroordeeld te reageren." had er nog moeten staan...