Cécile Janssen
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Jaarlijks komt er naar schatting zo'n 100 à 150 ton vlees van wilde dieren uit het Afrikaanse regenwoud België binnen, schat het Wereldnatuurfonds (WWF). Dit jaar werd al ruim 1.000 kilo vlees onderschept; van 24,8 kilo vermoedt de douane dat het bushmeat betrof, schrijft De Morgen.

Voor Pano slaagde verslaggever Stijn Vercruysse erin zelf een stuk chimpanseevlees in te voeren. Noch op de luchthaven in Congo, noch op Zaventem bleek er een vuiltje aan de lucht. En zelfs al zou hij zijn betrapt, had Vercruysse weinig te vrezen, vertelt hij. Ondanks de strafmaat (2 jaar cel en €300.000 boete) is er de afgelopen 4 jaar niemand bestraft. Vervolging blijkt moeilijk omdat het bewijsmateriaal om veiligheidsredenen vaak vernietigd wordt en de verdachten meestal geen Belgen zijn. Het parket moet dan beslissen of vervolging prioriteit krijgt.

Over de gezondheidsrisico's moet je niet licht denken. Het vlees wordt nergens gecontroleerd en kan dus gevaarlijke ziektekiemen bevatten. Op een van de stukken vlees die Vercruysse meebracht, werd apenpokken aangetroffen. "Als dat vlees daar gedroogd of gerookt is, zijn de cellen waarschijnlijk dood, en zeker als het hier ook nog in een stoofpotje gaat", zegt hoogleraar biologie Herwig Leirs van de Universiteit Antwerpen. "Het risico op besmetting is dus ontzettend klein, maar de gevolgen zouden wel gigantisch zijn", als er toch een uitbraak uit zou resulteren.

Vercruysse betaalde voor zijn stukje chimpanseevlees omgerekend €2,70. Dat was een inkoopprijs. In Matongé, de Afrikaanse wijk in Brussel, betaalt de consument voor een stukje bushmeat gemiddeld €48 per kilogram.
Dit artikel afdrukken