Dat constateert het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de Belgische evenknie van de NVWA.

"De barometer van de voedselveiligheid lag in 2019 1,3 procent hoger dan het jaar daarvoor", schrijft het FAVV in zijn jaarverslag. Die barometer bestaat sinds 2010 en geeft in één oogopslag "de evolutie van de algemene toestand van de voedselveiligheid in België" weer. Het instrument is gebaseerd op een reeks indicatoren uit de volledige voedselketen: van de preventieve aanpak door autocontrole en inspecties, tot de controle van producten op de aanwezigheid van chemische en biologische gevaren en de gevolgen voor de volksgezondheid, zoals voedselintoxicaties.

In 2019 was 86,6% van de 106.552 uitgevoerde controles 'conform', in orde dus. Een verbetering met 1,3% ten opzichte van 2018, toen de barometer op 85,6% uitkwam. Deze verbetering was volgens het FAVV te danken aan een toename van het "aantal gunstige inspecties met betrekking tot infrastructuur, installatie en hygiëne in de horeca, grootkeukens, groothandel en detailhandel, en een daling in de trend van het aantal besmettingen van levensmiddelen, zoals salmonella, listeria en campylobacter, een bacterie die vooral in rauwe voeding voorkomt."

Ook nam het FAVV in 2019 68.684 monsters in de keten. Na onderzoek bleek 97,3% conform de richtlijnen te zijn. Per dag neemt het FAVV gemiddeld 18 klachten van consumenten in behandeling. Van die klachten blijkt 40% gegrond. Het FAVV bracht in 2019 86 productwaarschuwingen uit en publiceerde 153 terugroepacties.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Ons voedsel is in 2019 weer een stuk veiliger geworden - VILT
  • Deel
Druk af