Met de aanpassing van de zogeheten 'Ontbijt-richtlijn' voor honing draait de Europese Unie honingvervalsers de duimschroeven aan.
Tot nu toe hoefde er op het etiket van een potje honing niet meer te staan dan of deze uit of van buiten de EU afkomstig is. Dat leidde ertoe dat op een potje honing met een "mix van honing uit de EU en niet-EU landen" net zo goed zou kunnen staan: "Herkomst: planeet aarde", moppert de Duitse foodwatch-woordvoerder Chris Methmann, in Der Spiegel.
Imkers, met name uit Duitsland en Frankrijk, maken zich al jaren zorgen over vervalste honing en de onduidelijke herkomstvermelding op honingproducten. Hoewel de Europese bijenhouders grote hoeveelheden honing produceren, zijn deze bij lange na niet voldoende om aan de vraag van consumenten en de levensmiddelenindustrie te voldoen.
De EU importeert 40% van haar honingconsumptie, vooral uit landen in Azië, Latijns-Amerika en Oekraïne. Uit een onderzoek in 2021-2022, bleek dat 46% van de 320 monsters die bij grenscontroles werden genomen, sporen van toegevoegde suikerbronnen bevatten. Vooral de honing uit China (66 van de 89 monsters) en Turkije (14 van de 15 monsters) bleek versneden met een andere stof, meestal suikerstroop uit rijst of bieten.
De Europese Commissie diende vorig jaar een herzieningsvoorstel in, waar het EU Parlement en de Raad van de Europese Unie het nu over eens zijn geworden. Bij honing moeten voortaan de exacte herkomstlanden en hun aandeel in het product op het etiket staan, dus bijvoorbeeld: "mengsel van bloemenhoning: 42% China, 21% Turkije, 19% Oekraïne, 18% Argentinië".
Naast de striktere honingetikettering introduceert de EU ook verbeterde controlemechanismen, zoals een traceerbaarheidssysteem en een referentielaboratorium voor systematische tests op vervalsingen. Verder zal de EU geharmoniseerde analysemethoden invoeren om met suiker aangelengde honing te identificeren en de oorsprong nauwkeuriger te bepalen, bijvoorbeeld via pollenanalyse.
Tegelijk krijgt ook de Ontbijtrichtlijn voor jam nog een belangrijke aanpassing: na 22 jaar zal de benaming 'marmelade' weer gebruikt mogen worden voor fruitspreads gemaakt van alle soorten fruit, dus ook aardbeien of abrikozen. De afgelopen 22 jaar was de term 'marmelade' alleen toegestaan voor fruitspreads gemaakt van citrusvruchten. Dat was te danken aan de Britten, die hun betekenis van het woord marmalade - gemaakt van citrusvruchten - aan de hele EU hadden weten op te leggen. Na de Brexit hoeft het vasteland van de EU zich daar niet meer aan te storen.
Dit artikel afdrukken
Imkers, met name uit Duitsland en Frankrijk, maken zich al jaren zorgen over vervalste honing en de onduidelijke herkomstvermelding op honingproducten. Hoewel de Europese bijenhouders grote hoeveelheden honing produceren, zijn deze bij lange na niet voldoende om aan de vraag van consumenten en de levensmiddelenindustrie te voldoen.
De EU importeert 40% van haar honingconsumptie, vooral uit landen in Azië, Latijns-Amerika en Oekraïne. Uit een onderzoek in 2021-2022, bleek dat 46% van de 320 monsters die bij grenscontroles werden genomen, sporen van toegevoegde suikerbronnen bevatten. Vooral de honing uit China (66 van de 89 monsters) en Turkije (14 van de 15 monsters) bleek versneden met een andere stof, meestal suikerstroop uit rijst of bieten.
De Europese Commissie diende vorig jaar een herzieningsvoorstel in, waar het EU Parlement en de Raad van de Europese Unie het nu over eens zijn geworden. Bij honing moeten voortaan de exacte herkomstlanden en hun aandeel in het product op het etiket staan, dus bijvoorbeeld: "mengsel van bloemenhoning: 42% China, 21% Turkije, 19% Oekraïne, 18% Argentinië".
Naast de striktere honingetikettering introduceert de EU ook verbeterde controlemechanismen, zoals een traceerbaarheidssysteem en een referentielaboratorium voor systematische tests op vervalsingen. Verder zal de EU geharmoniseerde analysemethoden invoeren om met suiker aangelengde honing te identificeren en de oorsprong nauwkeuriger te bepalen, bijvoorbeeld via pollenanalyse.
Tegelijk krijgt ook de Ontbijtrichtlijn voor jam nog een belangrijke aanpassing: na 22 jaar zal de benaming 'marmelade' weer gebruikt mogen worden voor fruitspreads gemaakt van alle soorten fruit, dus ook aardbeien of abrikozen. De afgelopen 22 jaar was de term 'marmelade' alleen toegestaan voor fruitspreads gemaakt van citrusvruchten. Dat was te danken aan de Britten, die hun betekenis van het woord marmalade - gemaakt van citrusvruchten - aan de hele EU hadden weten op te leggen. Na de Brexit hoeft het vasteland van de EU zich daar niet meer aan te storen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mijn buurman is imker en zijn honing is ongezuiverd (rauwe honing), dus alle goede stoffen zitten erin en zijn er niet uitgehaald. De gezuiverde honing is vrijwel geheel ontdaan van de stoffen die van de honing nou juist een superfood maken. Met een beetje gepast wantrouwen en wat leeswerk weet je dan wat je mist of juist hebt. En laten we wel wezen, het woord nep staat ook in de Dikke Van Dale.
Frank Eric #4 , zou ik nooit kopen, tenzij je veel honing gebruikt voor de smaak in gebak of zo. Ik heb alleen nog 'Miel de Bruyère Callune BIO' (heide), herkomst deze apiculteur, adres en telefoonnummer staat op de pot. Koop ik meestal op de markt in Barjac, wel een stuk duurder dan die jij hebt. Deze apiculteur heeft alleen Bio, dus geen zonnebloem of koolzaadhoning.
(Rijk aan sporenelementen, vooral kalium, ijzer, zwavel, mangaan, boor en barium. Watergehalte 22%).
#Joep, ik heb hier een pot honing voor mij zoals het nu is. Lune de miel 1kg, iets van 8€. Op het deksel een verhaal van Maria, één van de bijenhoudsters die deze honing heeft geoogst. Origine van de honing: UKR, VNM, ESP, BGR, HUN. Denk dat Maria daartussen zit. Op de pot staat dat iedere honing gecontroleerd wordt door een speciaal lab, voor het in de pot komt, en dat doen ze in de Pyreneëen door de familie Michaud.
Wat eet ik eigenlijk?
Ze willen tegelijk met de herkomst- en percentage-aanduiding ook beter de toegevoegde (belazerij)suiker gaan traceren, maar dat kan ingewikkeld worden.
Frank Eric, weet ik, daarom koop ik alleen honing van een imker. Maar met de verbeterde herkomstaanduiding verandert er niets aan het toevoegen van suiker.
#1 Joep, in honing horen toch niet toegevoegde suikers? Dat is belazerij.