Aanstaande zaterdag wordt er in de EU nieuwe regelgeving van kracht over wat er wel en niet op etiketten moet staan ((EU verordening 1169/2011 Voedselinformatieverstrekking). De nieuwe regels moeten de consument beter informeren over wat er in zijn eten zit, hoeveel voedingsstoffen hij er mee binnenkrijgt en welke allergenen er zitten.

'Weinig transparant en geen bescherming tegen misleiding'
Voedselwaakhond foodwatch is niet te spreken over de nieuwe regels. Volgens de organisatie bieden de nieuwe regels 'weinig transparantie en geen bescherming tegen misleiding'. Vooral dat laatste zit foodwatch hoog:

Voedselfabrikanten kunnen consumenten met de ingang van de nieuwe EU-verordening nog steeds misleiden met foto's en tekeningen op hun verpakkingen. Ook als er slechts een ministukje aardbei in een aardbeienyoghurt zit, mogen er grote aardbeien op het yoghurtpak staan. Vanaf 13 december 2014 worden die aardbeienplaatjes alleen verboden als er helemaal geen aardbei in de yoghurt te vinden is of de producent bijvoorbeeld alleen aardbeiaroma – dat niet afkomstig is van echte aardbeien - heeft gebruikt. Maar zodra de fabrikant slechts een heel klein beetje echt fruit (bijvoorbeeld slechts 0,1%) – of een aroma gemaakt van echt fruit – toevoegt, kan hij zijn gang gaan met foto's en vermeldingen van het fruit.

Succesvolle lobby levensmiddelenindustrie
De levensmiddelenindustrie heeft volgens foodwatch verschillende wél consumentvriendelijke voorstellen met succes gedwarsboomd: zo hoeven de voedingswaarden niet op de voorkant van de verpakking weergegeven te worden en is het eenvoudige stoplichtsysteem er niet gekomen. Ook mogen producenten nog altijd hun eigen portiegrootte en 'referentiewaarden' hanteren waardoor onduidelijkheid over de hoeveelheden suiker, vet en zout ontstaat. Verder heeft de industrie, die volgens foodwatch de afgelopen jaren 1 miljard euro heeft besteed aan diverse lobby-activiteiten tegen de nieuwe etiketteringsregels, zijn zin gekregen ten aanzien van lettergrootte (te klein), gezondheidsclaims (mogen ook op ongezonde producten) en herkomstvermelding (alleen verplicht voor eieren, onbewerkt vlees en vers fruit en groente).

Op de site van foodwatch legt de organisatie uit waarom de nieuwe regels de consument niet beschermen tegen misleiding.

Fotocredits: etiket met voedingswaarde informatie, Ernesto Andrade
Dit artikel afdrukken