Waar vroeger de Amerikanen op het Amerikaanse continent verreweg het dikst waren, moeten ze nu de Mexicanen voor laten gaan. Volgens de FAO in het recente The State of Food and Agriculture heeft nog 30% van de volwassen Mexicanen een normaal gewicht. Bijna 33% is obees, de rest heeft overgewicht. In 2011 maakte voormalig president Calderon bekend dat Mexico de meeste obese kinderen ter wereld heeft: van de 5-9 jarigen was 28% te zwaar of obees en in de categorie van 10-19 jaar stond de meter volgens het Mexicaanse Instituut voor Sociale Zekerheid op 38%.

Zulke cijfers laten zien dat de Mexicaanse overheid zich moet voorbereiden op een explosie van diabetes en hart- en vaatziekten en de daarmee gepaard gaande kosten in de gezondheidszorg. Nu al kosten obesitas en de consequenties daarvan de Mexicaanse regering 10 miljard euro per jaar.

Wat veroorzaakte die snelle stijging? De trend gaat gelijk op met het ontstaan van de vrijhandelszone die in het midden van de jaren '90 ontstond tussen Mexico en Noord-Amerika.Vanaf dat moment stapte Mexico af van zijn traditionele vezelrijke dieet van bonen, tortilla's en chili-pepers en ging het land over op een Amerikaans menu van junkfood en frisdrank. De veramerikanisering vond in zo'n hoog tempo plaats dat Mexicanen inmiddels de meeste frisdrank per hoofd van de bevolking ter wereld drinken. Mexico importeert momenteel 45% van het voedsel dat het land consumeert. Het komt voor een groot deel kant-en-klaar verpakt in consumentenporties met kleurige en aantrekkelijke merken uit het Noordelijke buurland.

Le Figaro citeert VN-voedselrechtenman Olivier de Schutter. Hij constateerde in 2011 al: "voor veel Mexicanen, in het bijzonder in het Noorden en in de steden, wordt het steeds moeilijker over te stappen op gezonder eten". Ook De Schutter vermoedt dat het Mexicaanse obesitasprobleem zijn oorsprong vindt in de verandering van de aanvoerlijnen van voedsel in het land.

Fotocredits: Sayulita boys, Miriam Sanders
Dit artikel afdrukken