Vanmorgen in de mailbox. Om de consumptie van snacks te stimuleren, heeft de landbouwvoedingsmiddelenindustrie het tienuurtje opnieuw opgang doen maken. Door aan de leerkrachten en de ouders uit te leggen dat de pauze om tien uur een bron van energieherstel is voor de kinderen, is de industrie erin geslaagd om dit morgentussendoortje tot iets heel gewoons te maken.

image


Maar in tegenstelling tot het vieruurtje is er geen enkele rechtvaardiging op grond van de voedingswaarderegels voor deze morgensnack. Erger nog: doordat er vooral chocoladerepen worden gegeten, is het tienuurtje vaak de vetste maaltijd van de dag.

Het AFSSA (Agence française de Sécurité sanitaire et des aliments) bevestigt deze vaststelling en schat dat het voormiddagtussendoortje op school moet worden afgeschaft omdat het zwaarlijvigheid in de hand werkt.

Uitleg: de kinderen onderbreken vaak abrupt hun hongergevoel met hun snacks om tien uur en slaan als gevolg daarvan hun middagmaal over. Om 16 uur zijn ze dan zo uitgehongerd dat ze hun schade willen inhalen met het vieruurtje door opnieuw bijzonder vettig en gesuikerd te eten!

bron: oivo-crioc.org

Op gezondetandengeheim.be lees ik trouwens: "Vijf keer eten en drinken per dag. De rest van de dag moeten je tanden rusten.
Niks knabbelen en drinken tussendoor. Behalve water, dat mag je de hele dag door drinken. Dat is gezond."
Dit artikel afdrukken