image

Tegenhouden kan niet meer!

Nederland investeert in mogelijkheden om het toezicht op niet-toegelaten genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) te versterken. Dat gebeurt met name via onderzoek naar nieuwe en betere detectiemethodes. De resultaten kunnen op termijn bijdragen aan een versterkt toezicht. Verder zal Nederland binnen Europa de ruimte verkennen voor een discussie over een drempelwaarde voor onbedoelde aanwezigheid van niet-toegelaten ggo’s die veilig zijn bevonden. Dat schrijft minister Verburg van LNV in een toelichting op het rapport 'Detectie van niet-toegelaten genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s): knelpunten en kansen' van het RIVM.

Er geldt een nultolerantie voor ggo’s die niet in de EU zijn toegelaten. Deze nultolerantie is moeilijk handhaafbaar omdat specifieke detectiemethodes veelal ontbreken. Alle EU-lidstaten hebben met deze problematiek te maken.
Haken en ogen aan detectie
Het RIVM concludeert in zijn rapport dat het in principe technisch mogelijk is om met behulp van nieuwe bredere opsporingsmethodes niet-toegelaten ggo’s aan te tonen, ook in afwezigheid van specifieke detectiemethodes. Er zitten volgens het RIVM wel een aantal technische haken en ogen aan het gebruik van deze methodes. Zo is de ontwikkeling ervan tijdrovend en duur, en geven de methodes geen uitsluitsel over de identiteit van een specifiek ggo. Dat laatste is noodzakelijk voor de juridische bewijskracht. Ook het uitsluiten van verontreinigingen in mengsels van partijen mengvoeders of ladingen sojaschroot is problematisch.

Toename aantal incidenten
Verburg verwacht dat het aantal incidenten zal toenemen waarbij sprake is van onbedoelde vermenging met een beperkte hoeveelheid niet-toegelaten ggo’s die in een land buiten de EU wel zijn toegelaten. Het mondiale areaal ggo-gewassen en het aantal toegelaten ggo-variëteiten neemt namelijk snel toe. Daarnaast speelt een verschil in de duur van toelatingsprocedures een belangrijke rol. In belangrijke ggo-exporterende landen, zoals de Verenigde Staten, Canada en Brazilië, worden nieuwe ggo-variëteiten aanzienlijk sneller tot de markt toegelaten dan in de EU. Daardoor zal er een toename zijn van het aantal ggo’s dat bij handelspartners is toegelaten, maar in de EU nog niet.

Discussie over drempelwaarden
De Europese Commissie erkent de problematiek van 'asynchrone toelatingsprocedures'. De Commissie vindt dat een drempelwaarde overwogen zou moeten worden voor onbedoelde aanwezigheid van niet-toegelaten ggo’s, die in een derde land zijn toegelaten op grond van een risicobeoordeling die gelijkwaardig is aan de beoordeling die in de EU wordt toegepast. Nederland is daar voorstander van en zal de ruimte voor een discussie daarover binnen de EU verkennen.

Database
Daarnaast investeert de overheid in verbetering van bestaande en ontwikkeling van nieuwe detectiemethodes. Verder financiert LNV de inzet van het RIKILT om samen met counterparts uit China een database op te zetten met gegevens over de veiligheidsbeoordeling en detectie van ggo’s. In de database wordt ook informatie opgenomen over ggo-variëteiten die nog nergens ter wereld zijn toegelaten. De informatie uit die database kan nuttig zijn voor risicomanagement, in geval van verontreinigingen van voedingsmiddelen en diervoeders met ggo’s, die elders wel maar nog niet in de EU zijn toegelaten en voor risicomanagement in gevallen van verontreiniging met nog nergens toegelaten ggo’s.


Zie voor meer informatie de site van LNV.

bron: Ministerie van LNV, met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken