Dat zei Pasval Viné, directeur van Coop de France, in gesprek met France Info.

Goedkoop helpt tegen te duur
De organisatie van Viné vertegenwoordigt de cooperaties die boerenproducten verwerken. Hij is als zakenman aangesteld om geld te maken van spullen die boeren hem leveren, maar vertelt zijn regering dat de lasten in Frankrijk te hoog zijn voor verwerkers van boerenproducten. Daarom kopen ze liever goedkope melk en varkens in uit andere landen, die hun teveel goedkoop en met succes aan Franse verwerkers kunnen verkopen.

De Franse regering van premier Manuel Valls kondigde vorige week aan dat de hele keten de Franse boerenproductie moet ondersteunen door iets meer voor te betalen voor Franse boerenproducten. Viné helpt de regering uit de droom en vraagt om lagere lasten voor niet alleen de boeren maar ook de Franse verwerkende industrie. Die dreigt het namelijk op het gebied van salarissen en sociale wetgeving af te leggen tegen met name de Duitse voedingsmiddelenindustrie.


La fixation artificielle des prix met en grave... par FranceInfo


Inkomenssteun
Die uitspraken haalden de pers. Maar Viné zei nog iets. Niet alleen de Franse maar ook de Europese boer in het algemeen kan de prijsschokken die de wereldmarkt met zich meebrengt niet aan. In tijden van crisis moet weer gedacht worden aan het bieden van inkomenssteun.

Dat deed het oude GLB ook. Het werd recent vervangen door een zogenaamd 'groen beleid' waarin boeren als ondernemers worden gezien. Niek Koning betoogde gisteren op Foodlog dat het nieuwe GLB een vorm van exportpolitiek is. De niet-liberale landbouweconoom Koning en zakenman Viné blijken het dus eens. Dat is opvallend.

Vandaag vindt in Brussel het grootste boerenprotest sinds decennia plaats. Wat nauwelijks genoemd wordt, is dat er twee protesttochten zijn. Er is eentje die zegt dat de verwerkers en supermarkten het boerenprobleem moeten oplossen. Onze boeren van LTO, de Belgische Boerenbond en de Franse FNSEA lopen daarin mee. Er is er ook eentje waarin de European Milk Board vooropgaat. In die tocht gaat over het beschermen van boeren in tijden van overaanbod dat op de wereldmarkten de prijzen - zoals nu - doet kelderen.

'Prijzen, geen steun'
Viné is als het ware een Vion, Greenery en Friesland-Campinabaas inéén. Vanuit die achtergrond hoort hij eigenlijk in de eerstgenoemde tocht thuis. Zijn woorden doen echter vermoeden dat hij weet dat de oplossing daar niet gevonden gaat worden en 7 september in Brussel eigenlijk over iets heel anders had moeten gaan. De tweede tocht gaat immers over een ander Landbouwbeleid en niet over steun.

Dat is ook precies wat de Franse boeren vragen: des prix, pas des primes ('prijzen, geen steun'). Ze willen in de markt overleven en niet door middel van subsidies. Volgens de Milk Board kost hun plan de Europese belastingbetaler vrijwel niets, maar dan moet er wel een GLB komen dat niet meer op export en vrije marktwerking gericht is.

Drie oplossingen
Je moet goed kauwen op die laatste zin, want het is een rare. Het omgekeerde is - volgens Sieta van Keimpema van de European Milk Board - namelijk ook waar. Indien Europa een vrije markt model voor zijn landbouw wil, zal het die fors moeten subsidiëren omdat boeren voortdurend financieel door hun grenzen worden geduwd. Die conclusie spoort met die van zakenman Pascal Viné.

Ik durf te voorspellen dat het daar vandaag in Brussel niet over zal gaan, terwijl het de kern van het vraagstuk is. Er zijn drie oplossingen:
- de EU gaat zijn boeren weer steunen, ditmaal om wereldwijd mee te kunnen
- de EU sluit zijn markt af (dat is moeilijk omdat Europa zich dan isoleert op alle gebieden waar het geld verdient)
- de EU stopt de focus op de problemen waarin het boerenfamiliebedrijf steeds weer geraakt en creëert een grootzakelijke landbouw met een hoge toegevoegde waarde

Daar zal het vandaag in Brussel niet over gaan. Zullen we het er hier dan maar eens over hebben?

Fotocredits: Pascal Viné, still, France Info
Dit artikel afdrukken