5
Fotocredits: Boerenprotest in Brussel (2015), Saïd Al-Haddad

FlashVlaams trekkerprotest legt vrijdag Brussel plat

De Vlaamse boeren zijn het zat. Ook na een marathonvergadering van de regering ligt er nog geen stikstofakkoord, goedkeuring voor het Vlaamse GLB blijft uit en het mestactieplan valt ook al niet in goede aarde. En dus trekken de boeren morgen op hun trekkers naar Brussel, om te betogen tegen het landbouwbeleid van de Vlaamse regering.

Was de ambitie in eerste instantie minstens 1.000 tractoren, inmiddels hebben zich al zeker 1.500 boeren gemeld en de 2.000 zijn in zicht, aldus VILT op een liveblog. De federale politie waarschuwt voor grote verkeershinder op verschillende belangrijke verkeersassen in Vlaanderen en raadt bestuurders van voertuigen aan om de gewestwegen te vermijden en gebruik te maken van alternatieve vervoersmiddelen, zoals de fiets of de trein. Of thuis te werken.

Bij het eerste grote Nederlandse boerenprotest, op 1 oktober 2019, veroorzaakten meer dan 2.200 trekkers de langste ochtendspits ooit. Of de Nederlandse boeren ook met zoveel zorg hun trekkers opgepoetst hebben, zullen we niet meer weten, maar de Vlaamse zorgen dat ze er netjes uitzien.

Nieuwsblad - Geen stikstofakkoord, dus rijden boze boeren vrijdag met 1.500 tractoren naar Brussel: grote verkeershinder verwacht, 2 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 7 mrt '23
  • 16:28

Op De Morgen is het live-debat over stikstof in het Vlaamse parlement te volgen: klik hier.

Het zit even vast als in Nederland en is even tragi-komisch om te volgen.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #4
  • 5 mrt '23
  • 22:05

De Vlaamse regering is er nog steeds niet uit. De Morgen schrijft: Na alweer een weekend lang onderhandelen heeft de Vlaamse regering nog steeds geen akkoord over het stikstofdossier. Zondagavond heeft Jambon het kernkabinet wel samengeroepen. De Vlaamse regeringsleider had zich voorgenomen om voor het einde van de week een doorbraak te forceren.

De verwachting was dat Jambon het kernkabinet alleen zou samenroepen als een akkoord nakende was. Maar het ziet er veeleer naar uit dat de vergadering zondagavond een ultieme poging is om de violen te stemmen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #2
  • 3 mrt '23
  • 13:36

Volgens Knack zijn het bijna 3.000 tractoren, de politie telde er 2.700, de landbouworganisaties meldden meer dan 3.000 inschrijvingen plus niet-aangemelde trekkers die naar de verzamelpunten kwamen, en dan zijn er nog talloze boeren die niet met de trekker maar gewoon met de trein naar Brussel komen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 3 mrt '23
  • 11:46

De eerste beelden zijn te volgen via de VRT.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.