'Dijksma koerst op extra geld', kopte Boerderij gistermiddag. Wie het stuk leest, ziet dat er extra geld moet komen om de varkenshouderij kleiner te maken en beter te laten ondernemen. Ook valt te lezen dat Nederland gelooft in zijn melkveehouders. Ze moeten door het dal geholpen worden, maar hebben toekomst. Onderwijl wil Den Haag niet dat andere landen hun melkveehouders zo steunen dat het in het nadeel van de onze is. Daarom is Den Haag tegen een hogere interventieprijs voor melk. Die zal tot meer productie elders leiden en maakt eigen steunmaatregelen aan de onze moeilijk.

De varkensboeren waren teleurgesteld en kondigden hardere acties aan dan het symbolische broodje ham dat ze gisteren weggaven omdat ze er toch niets aan verdienen. De melkveehouders snapten dat zij door mogen en zwegen.

'Boodschap van liefde'
In Parijs kregen de boeren te horen dat de regering vierkant achter hen staat en ruim € 1 miljard aan steun gedurende drie jaar voor hen heeft vrijgemaakt. Het zijn gelden waar onze Dijksma zo bang voor is. Ze houden een niet rendabele sector in de benen en verknoeien daarmee de markt. De Franse premier Valls heeft daar lak aan. De middelen die Parijs vrijmaakt, noemde hij "een boodschap van liefde. Het is een krachtige en oprechte boodschap: u heeft de steun van de Natie", zei hij tegen de boeren die met 1.700 tractoren naar Parijs waren gekomen.

Aanstaande maandag staan Valls' minister van Landbouw Le Foll en onze Dijksma tegenover elkaar in Brussel. Daar moeten ze afspreken hoe het nu echt moet. De Fransen hebben hun miljard al beloofd en lijken steun te hebben van Duitsland. Dijksma heeft nog geen bedragen toegezegd.

Boeren willen geen steun, maar serieus hun geld kunnen verdienen
Ondanks het toegekende miljard, waren de boeren in Parijs volgens LePoint boos. Ze willen geen steun, geen premies en geen kwijtschelding van kredietlasten. Ze willen serieus genomen worden en domweg kunnen leven van een goede prijs die door de markt wordt opgebracht. Hoe die bereikt kan worden, weet niemand. Dijksma spreekt van 'het verbeteren van de structuur' in landen. Dat moet tot export en betere commerciële contracten leiden. Hoe dat precies moet, is onduidelijk.

Twee protestmarsen
Rik Deconinck van de Flemish Milkboard heeft wel een plan en wijst erop dat de boeren die maandag massaal in Brussel worden verwacht kunnen kiezen uit twee protestmarsen. Eentje voor subsidies die de Europese belastingbetaler veel geld gaan kosten of eentje voor veel simpeler plan: niet meer teveel maken. Dan gaan de prijzen immers vanzelf omhoog.

Deconinck stuurde ons het volgende bericht: De betoging die start aan het Noordstation gaat uit van de COPA, dat is een Europse koepel die vooral ijvert voor exportsteun, opslagsteun, financiële tegemoetkomingen ...De Boerenbond (BB) is daar lid van.

De andere betoging wordt georganiseerd door de andere Europese koepel, de European Milk Board (EMB). Ze wil de overproductie aanpakken door een tijdelijke beperking van de productie. De BB en Copa willen daar niet van weten, maar de EMB wil de belastingbetaler niet doen opdraaien voor de gevolgen van de ongebreidelde productie-uitbreiding (sinds het wegvallen van de quota) via de opslagkosten, die exportkosten...die dan nog eens ten koste gaan van de Afrikaanse boer, maar wil dat de productie hier regelen. Dat kan dus via een beperking van de productie totdat de melkprijs weer kostendekkend is. Dat is een 40 cent per liter. Nu krijgt de boer maar 26 cent per liter. Dat voorstel kost de schatkist niets.


Zo'n zelfde plan is natuurlijk ook voor varkens wel te maken.

Fotocredits: Bretonse tractor in Parijs gisteren: 'Goede prijzen, geen steun', Laura Fernandez
Dit artikel afdrukken