“Het boerenprotest had meer weg van een blije intrede dan van een betoging”, schreef de journalist van Het Laatste Nieuws die met de tractor meereed naar Brussel.

Steun uit de agrovoedingsketen
Vooraf kwam er al steun uit de brede agrovoedingsketen voor het boerenprotest. Sectorfederaties BCZ (Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie), BFA (Belgian Feed Association), FEBEV (Federatie van het Belgisch Vlees) en FENAVIAN (Federatie van de Verwerking van Vlees en andere eiwitten) toonden zich in een persbericht solidair met de protesterende landbouwers. “Heel wat van onze leden hadden graag deelgenomen aan het protest, maar er is beslist geen vrachtwagens toe te laten. Wij steunen de boeren dan maar van aan de zijlijn en via acties op sociale media”, zegt Katrien D’hooghe van BFA.

Uit de agrovoedingsketen kwam er ook logistieke steun. Zo zorgde onder meer Arvesta voor een ontbijtpakket voor alle deelnemende landbouwers aan de actie. Coöperatie Hoogstraten deelde koffie uit aan het startpunt in Hoogstraten en de Hoogstraatse handelaars hadden een lunchpakket klaar voor de deelnemers. En dat is maar een kleine greep uit de vele solidariteitsacties.

In de aanloop naar de protestactie had de politie gewaarschuwd voor zware overlast op de secundaire wegen richting onze hoofdstad en in Brussel zelf. Er werd opgeroepen om zoveel mogelijk de omgeving van Brussel te mijden met de wagen. Want op donderdagavond stond de teller van het aantal ingeschreven tractoren al op 2.500. “Als je al die tractoren achter elkaar plaatst, betekent dat een colonne van 25 kilometer”, zo becijferde Boerenbond.

'Verbazend goed georganiseerd protest'
Uiteindelijk kwamen er bijna 3.000 tractoren via tien aanrijroutes uit heel Vlaanderen richting de hoofdstad afgezakt. Voor vele boeren was het zelfs de eerste keer dat ze mee gingen protesteren. De organiserende landbouworganisaties hadden vooraf opgeroepen tot kalmte en voorzichtigheid en die oproep werd goed nageleefd. Er waren ook lovende woorden over de organisatie. Volgens VRT-journalist Bart Cortoos was de actie verbazend goed georganiseerd. “Op een website kan je de colonnes met tracking volgen. Er is ook een eigen internetradio waarop wordt opgeroepen om zich te houden aan de veiligheidsmaatregelen”, zo zei hij op Radio 1.

Een paar maanden geleden was het nog van ‘vervuilers dit en dat’, maar nu merk ik dat de publieke opinie echt veranderd is. Je voelt de steun langs de kant van de weg. Heel veel mensen staan achter ons
Hartverwarmende reacties
De deelnemende boeren waren na afloop unaniem onder de indruk van de steunbetuigingen die ze kregen onderweg. “Uiteindelijk zorgen we toch voor heel wat overlast voor de mensen op de baan”, getuigt Pieter Van Wilderode, landbouwer uit het Vlaams-Brabantse Roosdaal. “Ik had het niet verwacht, maar het enthousiasme van de mensen langs de baan was bijzonder groot. Ongelofelijk eigenlijk. Als ik iets onthoud van onze actie, dan is het wel dat de burger ons steunt. Overal omhooggestoken duimen, zwaaiende handen en toeterende auto’s.”

Ook de journaliste van Het Laatste Nieuws die meereed met de 38-jarige Jessie uit het Vlaams-Brabantse Buken was onder de indruk van de steun onderweg. “Applaus, gejuich en wapperende vlaggen: de tocht van 3.000 boeren naar Brussel leek meer op een blije intrede dan op een betoging”, zo begon ze haar artikel in de krant. “De boeren krijgen geen boze blikken. Mensen zwaaien, duimen gaan in de lucht, kinderen huppelen enthousiast op en neer en er hangen rode boerenvlaggen uit sommige ramen.”

Het deed boerin Jessie duidelijk deugd. “Een paar maanden geleden was het nog van ‘vervuilers dit en dat’, maar nu merk ik dat de publieke opinie echt veranderd is. Je voelt de steun langs de kant van de weg. Heel veel mensen staan achter ons.” Haar man Pieter werd er zelfs emotioneel van. “Als ik zie hoeveel collega’s er zijn, hoe mensen spontaan duimen opsteken en juichen. Ook de gewone burger snapt dat ze in Brussel niet goed bezig zijn, dat ze met onze voeten spelen”, zegt de boer in Het Laatste Nieuws.

Begrip voor de actie
Het Nieuwsblad had een poll op de website geplaatst met de vraag ‘Hebt u begrip voor de actie van de landbouwers?’. Ook daar was het antwoord overduidelijk. Ruim 86 procent geeft daarin aan dat er begrip is voor het tractorprotest, twee procent twijfelt en 12 procent zegt geen begrip te hebben.
poll boerenprotest belgie
Eén van de mensen die begrip heeft voor het protest van de boeren, is Marylene Maistriau uit Sint-Gillis. "Als de landbouwers moeten gehoord worden en er moet iets veranderen, dan mogen ze van mij de stad blokkeren", zegt ze aan VILT. "Ik begrijp dat er op milieuvlak iets moet veranderen, maar ik ben er ook van overtuigd dat landbouwers daarin een grotere rol kunnen spelen. Maar dat kan natuurlijk niet in een vingerknip."

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen VILT en Foodlog.
Dit artikel afdrukken