Vandaag het nieuws van 9 juli. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

In Trouw pleit internist Eric van de Visse voor ‘gezond verstand-geneeskunde’, die ons moet afhelpen van de gezellige Bourgondische levensstijl (zie 2.1). Covid-19-patiënten hadden vaak welvaartsziekten als over­gewicht, suikerziekte, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hierdoor ontstane schade aan organen (metabool syndroom).

Waarom zouden we aan het einde, en niet aan het begin van deze virus­infectie beginnen en de zogeheten welvaartsziekten aanpakken? [..] Ik denk dat wij niet iedereen kunnen overtuigen dat een gezonde leefstijl kan zorgen voor een goede kans op een prettig en gezond leven. Maar als je risicogedrag met je eet- en leefstijl vermindert, is de kans dat je het metabool syndroom ontwikkelt een stuk kleiner en wordt dus ook de kans op een ernstig beloop van een corona- infectie beperkt.

Natuurlijk beschermt een gezonde leefstijl niet tegen het ernstig verloop van een corona-infectie, maar een gezond lichaam kan meer aan. Ik noem dit ‘gezond verstand-geneeskunde’. Wie niet ziek wordt, hoef je ook niet beter te maken.


1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

6. Europa: één of verder verdeeld

Toelichting ›

7. De exit: hoe unlock je de lockdown?

Toelichting ›

8. Democratie, rechten en redelijkheid

Toelichting ›

9. Recessie of depressie

Toelichting ›

Overig

Dit artikel afdrukken