De coronacrisis leidde tot een grotere consumptie van groente en fruit. Mensen hadden meer aandacht voor hun gezondheid, en ook meer tijd om thuis zelf te koken. De horeca was lange tijden gesloten waardoor de luxe en duurdere producten hun weg naar de consument vonden. Op de internationale handelsbeurs Fruit Logistica die deze week plaatsvond in Berlijn, is de stemming gemengd. "Nu de meeste coronamaatregelen verleden tijd zijn, zie je dat consumenten snel terugvallen in het oude patroon," ziet Harm-Jan Eikelenboom van The Greenery. "Ze kiezen voor goedkopere, maar meestal minder gezonde alternatieven."

De huidige kostenstijgingen, als gevolg van inflatie en hogere energieprijzen, hebben nog meer impact. Niet alleen consumenten maken andere keuzes, ook telers. In een recente uitzending van WNL gaat millennial Jill Bleiksloot langs bij verschillende glastuinders.

Glasteelt
Bijna de helft van de Nederlandse glastuinbouwers zou overwegen te stoppen. Door de stijgende energieprijzen is het voor hen bijna onmogelijk rendabel te produceren. Telers krijgen op alle fronten met kostenstijgingen te maken. De kosten voor kunstmest, verpakkingen, brandstoffen, gewasbescherming, energie en arbeid rijzen de pan uit. Maar de prijs waarvoor ze hun producten kunnen afzetten, beweegt niet in gelijke mate mee omhoog. Het aanbod is immers nog zo ruim dat de verkoopprijzen onvoldoende stijgen.

Vollegrondstelers
Vollegrondstelers zullen blijven "zaaien en poten om wereldwijd de bevolking van voedsel te kunnen voorzien", schrijft Nieuwe Oogst. "Wij voelen de verplichting om bij te dragen aan het voorkomen van dreigende voedseltekorten," zegt Robert Schilder van veredelaar Bejo.

Maar ligt er straks nog 'genoeg' groente voor een betaalbare prijs in de winkels? Als de tuinbouw de kassen leeg laat staan, verdwijnen de tomaten, komkommers en paprika's of worden ze schreeuwend duur. Zo duur dat consumenten ze niet meer kopen. En als de Oekraïners hun akkers niet meer kunnen inzaaien, zullen er mogelijk kolen, sla en wortelen verdwijnen. Op zijn minst zal er een verschuiving plaatsvinden. Omdat Oekraïne zo'n belangrijke graanleverancier is, zullen vollegrondstelers in de landen ten westen van Oekraïne meer granen inzaaien.

"Er is meer nood voor brood," zegt Joost van Regteren van Bayer Vegetable Seeds. Dat zal onvermijdelijk ook ten koste gaan van de groenteteelt in de vollegrond. Dat zal het aanbod aan groente verminderen, waardoor de prijsdruk op het groenteassortiment van supermarkten en groentewinkels verder zal vergroten. Van Regteren vindt dat zorgelijk. In de WNL-uitzending blijkt dat aardappelen plaats zullen maken voor graan, zodat ook aardappelen duurder worden. Dat zou gebeuren omdat er te weinig zonnebloemolie is om de aardappelen in te frituren.

Update, 11 april 17u00
Op twitter maken critici die de markten voor groenten kennen korte metten met deze tekst. Volgens hen worden vollegrondstuinders niet verleid tot de teelt van graan. Ze hebben contracten met leveranciers die hen zullen houden aan de levering van groenten. Dat geldt zowel voor de teelt van groenten voor conserveren (blik en diepvries) als voor groenten die geteeld worden om vers verkocht te worden. Ook het feit dat de teelten heel gespecialiseerd zijn, zou een substitutie door graan in de weg staan.



Dit artikel afdrukken