Terwijl LTO boos is op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) omdat die gisteravond zou hebben opgeroepen tot het staken van de eierconsumptie, vindt foodwatch juist dat de NVWA niet ver genoeg is gegaan met zijn waarschuwing. De uitspraak tegen eieren zou een ramp zijn voor onze eierexport. De NVWA liet vanmorgen dan ook weten dat de uitspraken alleen gelden voor de fipronil-eieren.

Dovemansoren
De NVWA probeerde uit te leggen een wetshandhaver te zijn en dat zo goed mogelijk probeert te doen. Als een ei meer stoffen bevat dan is toegestaan, dan waarschuwt de Autoriteit. Als ze aanmerkelijk meer van een niet toegestane stof bevatten dan is toegestaan, dan grijpt de NVWA in.
Toxicologisch blijkt er weinig aan de hand. Niets in ieder geval dat zo'n ophef in komkommertijd rechtvaardigt. De NVWA moet handhaven en doet dat. De pers ging er met het onderwerp vandoor, de eiersector zit voorlopig met een forse imagoschade en de autoriteit van de NVWA liep een knauw op
Maar die boodschap was dezer dagen gericht aan dovemansoren. Niemand wil het eenvoudige nieuwsfeit zo meer horen. Nieuwsuur-interviewer Mariëlle Tweebeke deed 'kritisch', maar zorgde voor een paniekerig frame waarin NVWA-topman Van Zoeren zijn uitspraken over het laten staan van eieren deed.

Eierconsument Cees is boos. Hij at 30 fipronil-eieren en zegt tegen RTL dat hij zich "belazerd voelt".

Op Foodlog vroeg gisteravond Dennis Zeilstra zich af waarom een middel om honden en katten vlovrij te houden tot zo'n ophef leidt: hoe hoog is die concentratie in eieren dan wel niet dat het zo'n gevaar wordt geacht? Hetzelfde middel zit vaak in middelen voor huisdieren. Daar druppelen mensen het in de nek van de kat, en vijf minuten later knuffelt het kind met het beest. Waarom is dat geen probleem?

PS: in dit middel voor katten zit 50mg fipronil. Volgens NVWA voldoen eieren niet meer aan de norm als ze 0.005mg/kg bevatten. Dat is voor een XL ei van 75g dus 0.000375mg. Dat is wel een enorm verschil t.o.v. het vrij verkrijgbare kattenmiddel (alhoewel je dat uiteraard niet opeet), een factor 130.000. Wie kan dit uitleggen?


We vroegen het dierenarts Martin Vink van Dierenkliniek Wilhelminapark uit Utrecht. Hij vertelt dat fipronil voor huisdieren een ouder en eigenlijk alweer achterhaald middel is. Zijn kliniek gebruikt het alleen nog voor jonge dieren die nog te klein zijn voor de standaarddosering; fipronil bestaat in sprayvorm en kan spaarzamer worden toegepast. De baasjes en hun kinderen krijgen de eenvoudige waarschuwing "even te wachten met aaien, een half uurtje, en vooral handen wassen." De ophef die is ontstaan over de fipronil-eieren snapt hij wel, "er moet ergens natuurlijk een lijn getrokken worden", maar gezien de wel heel erg lage dosering maakt hij zich geen zorgen. Voor zoogdieren valt het met de giftigheid van insecticiden nogal mee, is zijn ervaring. "Zelfs als een hond een hele mierenlokdoos opeet, is er geen acuut gevaar, hoewel het natuurlijk geen gewoonte moet worden."

Na Zeilstra wees Hans Koevoet op een eenvoudig sommetje dat Martijn Katan op zijn Facebookpagina maakte over het gevaar van fipronil: Hoe gevaarlijk is Fipronil in eieren? Ik heb het voor u uitgerekend. Op Sri Lanka deden in een paar jaar tijd zeven mensen een zelfmoordpoging met pure Fipronil. De hoeveelheid kwam overeen met de maximaal toegestane hoeveelheid Fipronil in tien miljoen eieren.Na twee tot vier dagen in het ziekenhuis gingen ze alle zeven gezond weer naar huis.
Geen reden tot zorg dus, die Fipronil.
In iets mildere woorden, bevestigde ook de Utrechtse toxicoloog Martin van den Berg die gedachte vanmiddag op BNR. Niettemin kondigde een ijsmaker aan te stoppen met ijs waarin hij eieren verwerkt.

'Maak u niet druk'
Toxicologisch blijkt er weinig aan de hand. Niets in ieder geval dat zo'n ophef in komkommertijd rechtvaardigt. De NVWA moet handhaven en doet dat. De pers ging er met het onderwerp vandoor, de eiersector zit voorlopig met een forse imagoschade en de autoriteit van de NVWA liep een knauw op.

In België houden ze het hoofd gewoon koel. Terwijl de Nederlandse Volkskrant uitzocht dat er al ruim een jaar gifeieren op de markt zijn die we - net als consument Cees - onwetend hebben gegeten en geëxporteerd, legde de Vlaamse krant De Morgen - waar de Volkskrant dikwijls content mee deelt - uit dat we gewoon het hoofd koel kunnen houden: Besmette eieren? Maak u niet druk.

Dit artikel afdrukken