Een pluimveehouder die zijn stallen heeft laten behandelen door het bedrijf Chicken Friend, waarbij fipronil op de kippen terecht is gekomen, kan zijn dieren op eigen kosten laten ruimen. Hij moet dat melden bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Deze instantie geeft toestemming voor en zal ook toezicht houden op de ruimingen. Er is zelfs een protocol. Naar verwachting zullen honderdduizenden kippen de komende weken op deze manier vroegtijdig aan hun eind komen. De vraag is of dat mag.
Nederland is wel wat gewend als het om het ruimen van dieren gaat: mond- en klauwzeer, varkenspest, vogelgriep.
Ook productiedieren mogen dus niet zo maar gedood worden. Dat kan alleen als de Nederlandse overheid daarmee via een algemene maatregel van bestuur instemt en op die manier artikel 2.10 buiten werking stelt. Bijvoorbeeld omdat handelsbelangen van de pluimveesector dat noodzakelijk makenOok worden er nog geregeld dieren gedood als ze een andere ziekte onder de leden hebben: om te voorkomen dat hun vlees in de voedselketen terecht komt, waardoor mensen ziek kunnen worden, om ze uit hun lijden te verlossen of om te voorkomen dat ze andere dieren aansteken.
Artikel 2.10 Wet Dieren
Van dit alles is echter in de fipronilzaak geen sprake. De volksgezondheid is zelfs niet in gevaar. De eieren kunnen beter niet worden gegeten, maar de kippen zelf vormen - zo lang ze niet op het bord van de consument terecht komen - geen enkel risico. Er is dan ook geen Europese verordening noch een Nederlandse wet die ruimingen of medewerking aan ruimingen in dit geval voorschrijven. Sterker nog: het doden van dieren is volgens artikel 2.10 van de Wet Dieren verboden als het doden niet is bedoeld om dierlijke producten, zoals vlees, te verkrijgen.
Ook productiedieren mogen dus niet zo maar gedood worden. Dat kan alleen als de Nederlandse overheid daarmee via een algemene maatregel van bestuur instemt en op die manier artikel 2.10 buiten werking stelt. Bijvoorbeeld omdat handelsbelangen van de pluimveesector dat noodzakelijk maken. Maar dat mogen het ministerie van Economische Zaken en de NVWA niet zo maar op eigen houtje beslissen. Daar moet de Tweede Kamer aan te pas komen.
De Stichting Levende Have heeft een WOB-verzoek ingediend bij het ministerie van Economische Zaken om erachter te komen of er een juridische grondslag is voor medewerking aan de ruimingen en hoe deze tot stand is gekomen. De Stichting acht dit van belang omdat er mogelijk een precedent wordt geschapen en ruimingen puur op economische gronden mogelijk worden gemaakt. Een dergelijk besluit heeft onder de huidige omstandigheden geen betekenis voor hobbymatige houders van kippen, maar kan dat in de toekomst wel krijgen.
Levende Have en Foodlog brengen dit artikel op dezelfde dag.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In België dient dierenwelzijnsorganisatie GAIA een klacht in tegen de - enige - kippenboer die zijn kippen om economische redenen liet ruimen, meldt De Morgen.
Gaia vindt dat het niet kan dat de man zijn 35.000 kippen liet ruimen om economische redenen. "Het doden van de kippen was niet nodig. Volgens verscheidene toxicologen verdwijnt de fipronil na enkele weken vanzelf. De kweker deed dit enkel zodat zijn bedrijf gedeblokkeerd zou worden en verving zijn kippen", zegt GAIA-voorman Michel Vandenbosch.
In België blokkeerde het FAVV sinds het begin van de fipronilcrisis 86 bedrijven. "Noch het FAVV, noch Gaia hebben weet van andere gevallen" waarin de kippen geruimd werden.
Ook de KNMvD, de organisatie van dierenartsen, spreekt zich nu uit tegen het ruimen van fipronilkippen. ''Het ruimen van de 'gezonde' dieren op de besmette bedrijven is volgens de KNMvD niet de gewenste oplossing. '' Wat dan wel? Afwachten en eventueel ruien. Dat laatste alleen als het welzijn van de dieren wordt gewaarborgd.
De 6 dierenorganisaties die vrijdag in het kort geding in het ongelijk werden gesteld, demonstreerden maandag bij 2 pluimveebedrijven die hun kippen ruimen, meldt de NOS.
"De dierenbelangenorganisaties spanden vrijdag een kort geding aan tegen de ruimingen. De rechter stelde ze niet in het gelijk. Er wordt gedemonstreerd bij een bedrijf in Odoornerveen met 60.000 kippen en een bedrijf in Witteveen met 72.000 kippen, schrijft RTV Drenthe. Gisteren werden al zeker 300.000 kippen geruimd."
Volgens de NOS kunnen boeren hun kippen ook 'op dieet zetten' om ze fipronilvrij te krijgen. Dat duurt echter een aantal weken. "Daarom kiezen bedrijven met vooral oudere kippen, die binnenkort toch naar de slacht moeten, vaker om te ruimen."
In De Volkskrant zegt een van de boeren waar geprotesteerd wordt dat hij "verschrikkelijk boos" is over het protest. "Ruimen doen we echt niet voor onze lol, maar we hebben geen keus. Ik heb respect voor wat jullie voor de dieren doen. Maar we staan met onze rug tegen de muur. Wij zijn er al twee weken kapot van."
Ja maar.........als we nu weten dat die kippen bijv als diervoer gebruikt zouden worden komt de consument weer in opstand want we willen onze hond of kat(oa) die kippen toch ook niet laten eten???
PS: ik sla net de folder van Dirk(online) open en schiet in de lach: 1+1 gratis op scharreleieren voor 1,99..................net op het verkeerde moment??
Leon oppert in #30 een interessante gedachte. Het pijnpunt van de dierenorganisaties is niet zozeer het feit dat dieren worden gedood, maar dat dieren als wegwerpartikel worden beschouwd en dat daarmee de intrinsieke waarde van het dier wordt miskend. Dat ligt anders, ook voor de wet, als de fipronilkippen zouden worden geslacht. Het vlees kan worden vermengd met vlees van niet-fipronilkippen. Verdunning dus. Het ministerie van Economische Zaken zegt over het vlees van fipronilkkippen die vlak voor de eiercrisis zijn geslacht en dus in de voedselketen terecht zijn gekomen, dat de risico's gering zijn, juist vanwege die ''verdunning''. De oplossing?
Ik vrees dat de consument na alle media-aandacht dit niet meer zal accepteren. Uit Duitsland komen nu berichten dat ook de salades uit de schappen worden gehaald. Het enige alternatief dat ik zie is diervoer. Het vlees krijgt dan in elk geval een bestemming en levert de pluimveehouder nog wat op. Zo blijft de pluimveehouder die zijn fipronilkippen wil afvoeren bovendien keurig binnen de wet. Iets wat mijns inziens nog steeds niet het geval is als de kippen worden vergast en afgevoerd naar de Rendac. Ook al heeft de rechter de dierenorganisaties op dit punt in het ongelijk gesteld.
Op de uitspraak van de rechter valt veel af te dingen. De advocaat van de staat schroomde niet om tijdens de zitting oneigenlijke argumenten aan te voeren, zoals een vergelijking met de eendagshaantjes. Die worden ook vroegtijdig gedood, zei hij. Hij wist de rechter ervan te overtuigen dat er geen verschil is met het vergassen en vernietigen van fipronilkippen. Maar dat is er wel degelijk. 95% van de eendagshaantjes wordt opgegeten. Niet door mensen, maar door dieren.