De heerlijke kleinoden zijn van de firma Van Coillie uit Roesselare in België. Volgens een inlegvelletje zijn ze bereid met zorg, goede boter, verse room en de edelste chocolade. Ze worden, zoals het heet, artisanaal verwerkt. Daarom aarzelt de maker niet zijn chocolaatjes de Rolls Royce onder de pralines te noemen. En dan toch die waarschuwing? Moet ik nou oppassen of hoe zit het?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het is een gewetensvraag Ronnie, ook een utopische. Baronie zal dat niet gauw doen, maar er zijn voorbeelden te over waar een industrieel er in slaagt een artisanaal product te maken dat met kop en schouders uitsteekt boven dat van de plaatselijke artisan. In Nederland vindt je dergelijke bedrijven niet, voor Belgie weet ik het niet. In Frankrijk is dat bijvoorbeeld de groep Holder (Paul)in brood, Christophe Delmotte (pâtisserie), Valrhona (chocolade) en zo kan ik nog wel even doorgaan...
@flipse: als Baronie dezelfde ingrediënten koopt en hetzelfde recept gebruikt als een chocolatier in het dorp. Zijn ze dan beide artisinaal? Volgens jouw definitie wel. En de waarschuwing voor industriële toevoegingen (onderwerp van dit artikel)?
Op wikipedia zegt men het onderstaande dat weldegelijk iets met de mate van mechanisatie te maken heeft.
Vakmanschap hangt niet af van de eventueel gebruikte machines. Alles met de hand doen is vandaag de dag te duur en ook vaak geestdodend. Het is de kennis van het product en de wijze waarop een product wordt samengesteld, welke ingredienten er worden gebruikt (zelf samenstellen, of halffabricaten inkopen) die uitmaakt of iemand artisanaal werkt of niet...
De marketingtaal op de site komt niet helemaal overeen met het product dat gemaakt wordt en de productiewijze, daar heb je gelijk in. De vraag die je opwerpt is: Wanneer is een product nog artisinaal?
Elke chocolatier heeft een lopend bandje met een chocolade 'waterval' en een koeltunnel(tje) op de foto is dat ook het merendeel van wat je ziet.
Van links naar rechts: een vuller om vulling in een cup of vormpje te doen, een koeltunnel, chocolade 'waterval' ofwel een enrober en nog een koeltunnel.
De cups zullen ook wel uit een machine komen, dan blijft alleen de vulling handmatig maken over. Is dat artisinaal?
@Frans, vandaag 16.24: misschien was ik wel wat te zwartwit in m'n oordeel, maar als het bedrijf daadwerkelijk beweerd artisanaal te verwerken op de verpakking, vind ik het raar dat er een verwerkingslijn op hun website staat. En dat er allerlei toevoegingen in de chocola zitten waarvan ik me afvraag of deze ingredienten door de ambachtelijke bonbonsmakers wel gebruikt werden? Ik heb even de bonbonbloc van cote d'or opgezocht, maar daar zitten minder toevoegingen in en bestaat voornamelijk uit ingredienten die ik wel kan thuisbrengen. Ik weet niet hoe transparant cote d'or is, maar het bedrijf komt op mij eerlijk over. Gewoon fabriekschocola voor de lekker.
Misschien is het bedrijf met de foto van de verwerkingslijn wel transparanter dan het bedoelde te zijn. Maar goed, we moeten ook niet vergeten dat transparantie niet per definitie synoniem is aan eerlijkheid. Transparantie toont gedrag en dat kan in het gunstigste geval eerlijkheid zijn.