De heerlijke kleinoden zijn van de firma Van Coillie uit Roesselare in België. Volgens een inlegvelletje zijn ze bereid met zorg, goede boter, verse room en de edelste chocolade. Ze worden, zoals het heet, artisanaal verwerkt. Daarom aarzelt de maker niet zijn chocolaatjes de Rolls Royce onder de pralines te noemen. En dan toch die waarschuwing? Moet ik nou oppassen of hoe zit het?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Op mij komt het over als een bedrijf dat niet eerlijk is over hun producten en bedrijfsvoering. Want waarom staat er een foto van een verwerkingslijn op hun site(onze zaak --> onze missie) als ze hun producten artisanaal oftewel op traditionele wijze maken? Verder heb ik de E-nummers opgezocht en deze worden in verband gebracht met hyperactiviteit, ADHD. In een aantal andere bonbonsmerken die ik opgezocht heb, ben ik de E-nummers in het product van Van Coillie niet tegengekomen. Ik weet niet of ik me zorgen moet maken, ik weet wel waar ik voor kies.
Volgens mij is die E-opsomming meer een algemene waarschuwing voor E-nummers en zit dit niet allemaal in de bonbon. Verwarrend is het wel.
Vanaf 20 juli 2010 zijn fabrikanten verplicht om een waarschuwing op de verpakking te zetten: 'Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.'
Het betreft onderstaande kleurstoffen, en die zitten er - inderdaad heel verwarrend - volgens het etiket niet in:
E102 - Tartrazine (tartrazine)
E104 - Chinolinegeel (quinoline yellow)
E110 - Zonnegeel (sunset yellow FCF)
E122 - Carmoisine (carmoisine)
E124 - Ponceau 4R (ponceau 4R)
E129 - Allurarood (allura red AC)
Opmerkelijk ook: het voorkomen van het woord "bonbons".
Het gaat dus om een verpakking exclusief gemaakt voor Nederland, want in geen enkel ander land zou men een banaal woord als 'bonbons' (Frans kindertaaltje voor 'snoepjes') gebruiken om edele chocoladeproducten mee te benoemen.
kijk maar op de website: nergens het woord "bonbons" te bespeuren.
De ingredientendeclaratie van deze firma is niet fout, maar een beetje commercieel omgebogen....Men heeft niet het E n° voor sojalecithine gedeclareerd, maar het product, terwijl melkproducten en/of eiproducten nu ook niet uitblinken door een juiste weergave. Zoals Nick al eerder beweerde, kan het best zijn dat dit product alleen voor de NL markt wordt gemaakt, want de kwaliteits lofzangen op de website vind ik niet echt terug in bijvoorbeeld het cacaogehalte: 56,8% (prima voor een reep pure chocolade, maar niet voor de superpralines zoals deze bijvoorbeeld bij Fauchon in Parijs verkocht zouden worden...)