De heerlijke kleinoden zijn van de firma Van Coillie uit Roesselare in België. Volgens een inlegvelletje zijn ze bereid met zorg, goede boter, verse room en de edelste chocolade. Ze worden, zoals het heet, artisanaal verwerkt. Daarom aarzelt de maker niet zijn chocolaatjes de Rolls Royce onder de pralines te noemen. En dan toch die waarschuwing? Moet ik nou oppassen of hoe zit het?
@flipse: als Baronie dezelfde ingrediënten koopt en hetzelfde recept gebruikt als een chocolatier in het dorp. Zijn ze dan beide artisinaal? Volgens jouw definitie wel. En de waarschuwing voor industriële toevoegingen (onderwerp van dit artikel)?
Op wikipedia zegt men het onderstaande dat weldegelijk iets met de mate van mechanisatie te maken heeft.
Men noemt een product ambachtelijk of artisanaal (in Vlaanderen) als het op de originele of traditionele manier gemaakt wordt.
Dit in tegenstelling tot een industrieel product.
Ambachtelijke producten dragen zweet en liefde in zich; elk exemplaar is uniek doordat de ambachtsman individuele aandacht schenkt aan het materiaal. Ambachtelijke producten zijn veel duurder dan industriële producten omdat er niet of nauwelijks schaalvoordeel kan worden behaald.
Kenmerken van ambachtelijke productie zijn:
* Er is geen of een beperkte arbeidsdeling,
* De mechanisatiegraad is beperkt.
Het is een gewetensvraag Ronnie, ook een utopische. Baronie zal dat niet gauw doen, maar er zijn voorbeelden te over waar een industrieel er in slaagt een artisanaal product te maken dat met kop en schouders uitsteekt boven dat van de plaatselijke artisan. In Nederland vindt je dergelijke bedrijven niet, voor Belgie weet ik het niet. In Frankrijk is dat bijvoorbeeld de groep Holder (Paul)in brood, Christophe Delmotte (pâtisserie), Valrhona (chocolade) en zo kan ik nog wel even doorgaan...