Hoe kan Nederland de voedselverspilling in de hele voedselketen in 2030 halveren en wat zijn de gevolgen? ABN AMRO zocht het uit.

Volgens Nadia Menkveld, Sector Econoom Food en Agrarisch bij ABN AMRO, speelt technologie een cruciale rol in het reduceren van voedselverspilling. Robots kunnen nauwkeuriger ingrediënten afwegen en groenten snijden en slimme verpakkingen met chips en sensoren kunnen de houdbaarheid van producten voorspellen.

Een maatregel die sinds kort uitgeprobeerd wordt, is het flexibel beprijzen van producten op basis van onder meer de houdbaarheidsdatum, de weersomstandigheden en de voorraden. Dit gaat niet alleen voedselverspilling tegen, maar levert ook hogere marges op.

Om producten langer houdbaar te maken, zouden producenten ook gebruik kunnen maken van genetische modificatie. Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten vindt dit echter een onacceptabele methode om voedselverspilling tegen te gaan. Dat geldt volgens bijna 30% van de consumenten ook voor plastic verpakkingen. Gevoelens en technische mogelijkheden kunnen dus met elkaar strijdig zijn, zodat andere oplossingen moeten worden gezocht.

Om de doelstelling van 2030 te halen, zullen vooral consumenten – de grootste verspillers – veel minder eten moeten weggooien. Het vervangen van kwantumkortingen door kortingen op een enkel product in supermarkten kan daarbij helpen.

Het terugdringen van voedselverspilling heeft een vaak onbenoemd gelaten consequentie: bedrijven gaan minder omzetten. In Nederland zou het om 10% gaan, terwijl de marge van bedrijven vaak lager ligt. De bank is echter optimistisch. Als consumenten minder weggooien, betekent dit inderdaad dat ze ook minder kopen. Dat zorgt voor volumedaling door de hele keten heen. “Tegelijkertijd zijn er bedrijven die als winnaar uit de bus kunnen komen. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat voor iedere euro die geïnvesteerd wordt om voedselverspilling terug te dringen er 14 euro verdiend kan worden”, zegt Menkveld.
Dit artikel afdrukken