5
Fotocredits: 'Dynamic pricing', Albert Heijn

FlashDynamisch afprijzen voorkomt verspilling en biedt AH-klanten voordeel

Albert Heijn denkt voedselverspilling nog verder te kunnen terugdringen door in al zijn winkels voortaan dynamic pricing te introduceren. Die 2 woorden staan voor variabel afprijzen, al naar gelang de houdbaarheid en aard van het af te prijzen product. De kortingen lopen op van 25% tot zelfs 70%.

Het algoritme dat voor Albert Heijn de beste korting berekent "om aan het einde van de dag geen onverkoopbare producten over te houden", testte Albert Heijn al sinds 2019 uit. Zelfs het weer bleek een van de factoren waar bij het afprijzen rekening mee wordt gehouden. In de winkels met zelfscan en elektronische schapkaartjes vervangt de nieuwe dynamic pricing-tool voortaan de welbekende 35%-sticker.

Albert Heijn verwacht met de nieuwe afprijzingsmethodiek een volgende door technologie ondersteunde stap naar minder voedselverspilling te zetten. Het zou nog eens 4,5 miljoen kilo voedselverspilling per jaar moeten besparen, en biedt klanten nog meer keus voor producten met een gereduceerde prijs.

Albert Heijn - Dynamisch afprijzen zorgt voor minder voedselverspilling, 31 okt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #5
  • 4 nov '22
  • 19:30

Niks voor mij, in de middag of tegen sluitingstijd boodschappen doen. Ik ga graag vroeg in de ochtend als het nog niet druk is en ik daarna nog wat aan mijn dag heb. Sluitingstijd van de AH is mijn bedtijd, dan ga ik echt niet meer naar buiten.

Astrid Spijkers
  • #4
  • 3 nov '22
  • 10:01

#3 Wouter: is het ook niet een beetje het probleem van enorme bureacratie die hier vaak mee gepaard gaat, allerlei wetjes en regeltjes, samen met al dat papierwerk?

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #3
  • 3 nov '22
  • 8:13

Astrid absoluut eens. De planken liggen vol met goede technologie om houdbaarheid te verbeteren, duurzamer te zijn, of gezonder. NL is angstiger en niet ondernemend om stappen te zetten. Waanzinnig treurig. Het wordt de valley of death genoemd. Teveel (papieren) onderzoek, te weinig toepassing in de praktijk.

Astrid Spijkers
  • #2
  • 1 nov '22
  • 13:45

Goede ontwikkeling Wouter?? Dit had dus 19 jaar geleden al gewoon in werking kunnen zijn, slechte ontwikeling dus, jaren te laat ingevoerd.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #1
  • 1 nov '22
  • 8:20

Grappig het zal 20 jaar geleden zijn dat een briljante collega bij de WUR dit systeem voor het eerst bedacht en er een rapport over schreef. Goede ontwikkeling.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.