Volgens topman Hein Schumacher is het bedrijf door de coronacrisis in een 'perfecte storm' beland. Om daar het hoofd aan te kunnen bieden, voert FrieslandCampina de in 2018 ingezette strategie 'Our Purpose, Our Plan' versneld door. Kernpunten van die strategie: vooroplopen met gezonde voeding; zijn waar de klant is, altijd en overal; leiden met duurzaamheid en meer halen uit basiszuivel. In de praktijk van vandaag betekent het dat de bezem door het productie-netwerk, managementlagen, ondersteunende diensten en functies gaat. Gedwongen ontslagen kunnen niet worden uitgesloten. De herstructureringskosten - naar verwachting tussen de €150-175 miljoen - zullen grotendeels ten laste komen van het bedrijfsresultaat in 2020, het senior management levert zijn langetermijnbonussen in.

Voor vakbond FNV komt de reorganisatie onverwacht. "Ik had dit niet zien aankomen”, zegt FNV-bestuurder Ron Vos in het AD. "Door de coronacrisis zijn we niet allemaal minder melk gaan drinken. Maar bij FrieslandCampina wordt het geld niet verdiend met pakken melk. Ze moeten het meer hebben van bijvoorbeeld babymelkpoeder en levering aan de horeca. Daar gaat het nu slechter mee.”

De winstgevendheid van FrieslandCampina staat al langere tijd onder druk, zoals blijkt uit de berichten over de financiële prestaties van Friesland in de afgelopen jaren. Corona geeft het bedrijf echter een lelijke duw door wegvallende omzet op belangrijke margemakers. Het bedrijf is goed voor circa driekwart van de Nederlandse melkproductie; problemen kunnen het Nederlandse weide- en koeienlandschap serieus raken.

Voor de aangesloten melkveehouders verandert er (nog) niets. FrieslandCampina is een bedrijf op coöperatieve grondslag dat alle melk van zijn leden zo goed mogelijk probeert tot waarde te brengen in de markt. Het zegt dezelfde hoeveelheid melk te zullen blijven afnemen en daarvoor de afgesproken garantieprijs te blijven hanteren. Wel zegt FrieslandCampina's financieel directeur Jaska de Bakker dat FrieslandCampina-boeren niet hoeven te rekenen op "een prestatietoeslag over 2020 van enige belangrijkheid. Dat gaat dit jaar pijn doen."

Dit artikel afdrukken