Op 4 oktober werd in Frankrijk een wet aangenomen die restaurants verplicht op de kaart te vermelden of een product met verse of met reeds voorverwerkte producten is gemaakt. De wet is bedoeld om restaurants die hun volledige maaltijd zelf klaarmaken te belonen voor hun arbeid.
Op zijn website vraagt De Telegraaf lezers of zij vinden dat een dergelijke wet ook in Nederland van kracht zou moeten worden. De commentaren zijn gemengd. In tegenstelling tot wat de krant meldt is de wet niet door president Sarkozy voorgesteld, aar door UMP-lid Fernand Siré, député voor de Pyrénées-Orientales.
Wat Siré betreft gaat het om respect voor de klassieke Franse maaltijd en het 'savoir faire' dat niet mag uitsterven. Volgens Roland Héguy, voorzitter van Bond voor hotels en restaurants is het een vreemde wet: "Van diepvries ga ja niet dood.! Het is zelfs een optimale manier om producten goed bewaarbaar te maken", zegt hij in het TF1 journaal. Franse burgers tonen zich tevreden. 'Zo weet je tenminste wat je eet', zegt een van de geïnterviewden.
Dit artikel afdrukken
Wat Siré betreft gaat het om respect voor de klassieke Franse maaltijd en het 'savoir faire' dat niet mag uitsterven. Volgens Roland Héguy, voorzitter van Bond voor hotels en restaurants is het een vreemde wet: "Van diepvries ga ja niet dood.! Het is zelfs een optimale manier om producten goed bewaarbaar te maken", zegt hij in het TF1 journaal. Franse burgers tonen zich tevreden. 'Zo weet je tenminste wat je eet', zegt een van de geïnterviewden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit nieuws is door de Telegraaf 'vernederlandst'. De indiener van het wetsvoorstel wil het artisanale restaurant belonen voor zijn werk en het in stand houden van een traditie.
Al hangt het er tegenaan, het is wat anders dan de Hollandse vete of niet zelf gemaakt wel even goed kan zijn als niet zelf gemaakt.
Men weet al van vroeger dat specialisatie betere kwaliteit oplevert en efficienter is dan omgekeerd. Dus wat is er mis met kant en klaar inkopen? Ik heb liever een goede tiramisu die kant en klaar binnenkomt dan een slechte huisgemaakte.
De keus aan convenienceproducten voor de horeca in Frankrijk is beduidend groter als dat in Nederland het geval is. Daarnaast is er meer keus in kwalitatief hoogwaardige producten t/m werkelijke topproducten waarmee een kok hoge ogen kan gooien. Een ander punt is dat in Frankrijk en met name in de grote steden ketenrestaurants vaak gebruik maken van centrale productieunits waar op traditionele wijze halffabricaten worden gemaakt. Deze worden vaak onder gas-of vacuumverpakking aan de filialen geleverd (dit soort zaken zijn ook in het onderzoek meegenomen.....)
Onze keuken leent zich echt niet voor de convenience producten, dus zijn wij per definitie roomser dan de paus. Collega's scoren dagelijks met bv. opgewarmde confit de canard uit blik. Zolang de gasten blijven komen en niet klagen. Niets aan de hand.
Wie ooit bij de Makro of andere groothandels is geweest als je een pasje kan lenen als niet-ondernemer , heeft denk ik de eerste keer z'n ogen uitgekeken.
Wie dan ook nog de volgeladen winkelwagens met kant-en-klare producten bekijkt en dan buiten ook nog de bedrijfswagens veelal ook met de logo's van de ,, restaurants " komt niet meer bij van het lachen en/of wil vervolgens in diezelfde ,, restaurants " bewust ( ? ) een poot uitgetrokken worden , maar je hoeft zelf niet te koken ....dat scheelt , de kok in dat sfeervolle pandje ook niet trouwens , dat scheelt weer een gastheer .
Maar sommige dingen kan je daar prachtig aanschaffen , die niet bij de supers te koop zijn.... , helaas.