Op 4 oktober werd in Frankrijk een wet aangenomen die restaurants verplicht op de kaart te vermelden of een product met verse of met reeds voorverwerkte producten is gemaakt. De wet is bedoeld om restaurants die hun volledige maaltijd zelf klaarmaken te belonen voor hun arbeid.
Op zijn website vraagt De Telegraaf lezers of zij vinden dat een dergelijke wet ook in Nederland van kracht zou moeten worden. De commentaren zijn gemengd. In tegenstelling tot wat de krant meldt is de wet niet door president Sarkozy voorgesteld, aar door UMP-lid Fernand Siré, député voor de Pyrénées-Orientales.
Wat Siré betreft gaat het om respect voor de klassieke Franse maaltijd en het 'savoir faire' dat niet mag uitsterven. Volgens Roland Héguy, voorzitter van Bond voor hotels en restaurants is het een vreemde wet: "Van diepvries ga ja niet dood.! Het is zelfs een optimale manier om producten goed bewaarbaar te maken", zegt hij in het TF1 journaal. Franse burgers tonen zich tevreden. 'Zo weet je tenminste wat je eet', zegt een van de geïnterviewden.
Dit artikel afdrukken
Wat Siré betreft gaat het om respect voor de klassieke Franse maaltijd en het 'savoir faire' dat niet mag uitsterven. Volgens Roland Héguy, voorzitter van Bond voor hotels en restaurants is het een vreemde wet: "Van diepvries ga ja niet dood.! Het is zelfs een optimale manier om producten goed bewaarbaar te maken", zegt hij in het TF1 journaal. Franse burgers tonen zich tevreden. 'Zo weet je tenminste wat je eet', zegt een van de geïnterviewden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Is diepvries dan daadwerkelijk het probleem? Ik vind het veel erger dat veel restaurants gebruik maken van bakken voorgeprepareerde saus en soep van de Makro... als de vraag nu was of men dát op de kaart moest vermelden, zei ik "Ja, doen!" (om vervolgens niet meer terug te keren in een dergelijk restaurant, dat begrijpt u).
wat saai zo'n versrestaurant. Geen wijn, kaas of chocola? Geen bewerkte produkten… maar wel grondstoffen? Of komt de tarwebloem als are binnen en de suiker als biet?
Mogen ze wel zelf dingen roken, inleggen, inmaken, drogen of gisten?
Ik heb dit jaar bijvoorbeeld zure kersen, sperziebonen en paddenstoelen ingemaakt en de buren hebben dezelfde spullen samen met de geplukte vleeskippen in de diepvries liggen, zag ik laatst toen ik er een blik in mocht werpen. Hoe moet je die anders goed houden om ze later te eten? Niks mis mee. Of is dat niet voorverwerkt?
Het gaat niet om de grondstoffen, maar dat restaurants complete gerechten kant en klaar uit een pakje/bakje serveren als zijnde vers bereid.
En dat gaat verder dan alleen sausjes en soepen.
Laatst op de belg een reportage gezien over franse restaurants waarin men liet zien dat menig restaurant, deze gerechten van de groothandel (stiekem) serveerde.
Daarvoor hoef ik niet naar een restaurant, ik heb zelf ook een magnetron
Kijk eens rond bij de Hocras of de Hanos en je weet waar het gros van die zogenaamde restaurants, ze rijzen uit de pan, hun 3- gangenmenu kant en klaar kopen. Iedereen hetzelfde. Het gaat even in de stoomoven, klaar is Kees. Nog wat leuk opdienen! Ook al moeilijk! Voila! Heef het U gesmaakt?
Massaal weigeren daar te gaan eten helpt? Misschien?