Populaire protestplekken waren verboden verklaard voor manifestaties, zodat de politie wie wilde protesteren, meteen kon wegsturen. Wie niet gehoorzaamde werd aangehouden.

Volgens de officiële schattingen gingen in in heel Frankrijk 40.500 mensen in gele hesjes de straat op; 5.000 deden dat in Parijs. Tegenover hen stond een overmacht van 65.000 man politie en gendarmerie. Vorige week gingen 32.000 hesjes de straat op.

Gisteren waren het er dus meer in plaats van minder.

De hesjes willen zichtbaar blijven op straat omdat ze een strijd om het financiële dagelijks bestaan voeren die niet uit de aandacht mag verdwijnen. Daarin worden ze gesteund door de links radicale politicus Jean-Luc Mélenchon die meeliep in de marsen van gisteren in Parijs. Zojuist zei hij op LCI-TV iets pijnlijks: een overheid die na 19 weken nog geen oplossing heeft voor de uiting van een probleem dat door grote groepen in de samenleving wordt gevoeld, zit zelf met het probleem. Mélenchon vraagt in de uitzending om het aftreden van minister Castaner van Binnenlandse Zaken, die eindverantwoordelijk is voor de politie.


In Nice werd de 74-jarige Geneviève onder de voet gelopen omdat ze met nog wat oudere mensen stond waar ze niet mocht staan. Haar advocaat dient een klacht in tegen de verantwoordelijke prefect wegens bewust georganiseerd gewapend geweld tegen een kwetsbare burger door de overheid.

Gisteren leverde geen significante vernielingen op, maar de staat zal zich moeten verantwoorden voor het gebruiken van het staatsmonopolie op geweld tegen burgers die hun zorgen uiten. De slimme politicus Mélenchon had daar vrijdag al voor gewaarschuwd. De messen slijpen zich in een Frankrijk dat gisteren dieper in een sociale crisis lijkt te zijn geraakt. Op LCI sprak maatschappelijk geëngageerde advocaat François Boulo zich in precies die termen uit.
Dit artikel afdrukken