In 2000 kreeg Unilever goedkeuring van de Europese Commissie om Becel pro-activ als een 'novel food' op de markt te brengen. Volgens foodwatch is pro-activ echter geen aanvullend voedingsmiddel, maar een medicijn. De plantensterolen in de margarine hebben een cholesterolverlagend effect.

foodwatch claimt dat dit effect voor gezonde mensen op termijn schadelijk kan zijn. Daarom zou het uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar moeten zijn. Om dat te bereiken startte foodwatch in 2012 een campagne tegen Becel pro-activ. De Duitse tak van foodwatch besloot zelfs tot een rechtszaak tegen Unilever.

Volgens foodwatch moet Unilever de informatie over de 'bijwerkingen' van Becel pro-activ bekend maken en mag de margarinemaker niet claimen dat er wetenschappelijke gezien geen gezondheidsrisico's aan het gebruik van pro-activ verbonden zijn.

'Vrije meningsuiting' Unilever
De rechter stelde foodwatch in het ongelijk, omdat de beweringen van Unilever een 'vrije meningsuiting' zijn. De voedselwaakhond ging daarop in hoger beroep. In die zaak heeft Hanseatische Hogergerechtshof het oordeel van de rechtbank bekrachtigd en foodwatch opnieuw in het ongelijk gesteld. Unilever hoeft zijn informatie niet aan te passen.

Intrekking toelating
foodwatch heeft de uitspraak niet afgewacht. Nog voor de uitspraak bekend werd, stuurde foodwatch een brief aan Europees Commissaris voor Gezondheid Vytenis Andriukaitis om de toelating van Becel pro-activ als ‘novel food’ te heroverwegen. Voor Becel pro-activ zou een toelating als geneesmiddel moeten worden aangevraagd, stelt foodwatch. Als de Commissaris daarmee instemt, mag Becel pro-activ niet meer in supermarkten verkocht worden.

Fotocredits: foodwatch
Dit artikel afdrukken