Zeuren
Volgens Hogan was de gemiddelde prijs die de boer in Europa over geheel 2014 kreeg vrijwel gelijk. De Europese boer kreeg begin 2014 32,5 eurocent. Aan het einde van het jaar was dat 32,4 cent.
Waar zeuren die boeren dus over? - zegt Hogan met zoveel woorden.
Een rare redenering rond de melkquota
Hij blijft bij zijn eerder uitgesproken verwijt dat ze teveel melk zijn gaan maken. Het aanbod in de EU steeg met 5,5%. Daarmee molken boeren door het plafond heen dat de EU had vastgesteld. Dat betekent dat zijn analyse erop neerkomt dat de boeren die nu in de problemen zijn, genekt worden door de boetes die daarop staan.
Omdat de prijs echter vrijwel stabiel bleef en de markt het toegenomen volume dus kennelijk verwelkomt, moet geconstateerd worden dat Hogan een rare redenering volgt. De boeren zeggen nl. dat ze met het oog op de wereldmarkt die zal groeien, meer moeten maken. Om hun prijs niet te verpesten had de EU melkquota ingesteld. Die gaan dit voorjaar vervallen en daar hebben de boeren op geanticipeerd met uitbreiding van hun bedrijven. Doorgaans reageren boerenmarkten bij een overproducties met tienden van procenten met een forse prijsval. Als de markt bij een productie van +5,5% echter met slechts een minieme daling van 0,1 cent per liter heeft gereageerd - zoals Hogan zegt - moet geconstateerd worden dat hij de boetes beter kan laten gaan. Die treffen immers geen doel meer, behalve dan een uitdunning van het melkveehoudersbestand in Europa.
Een andere vraag is uiteraard of de gemiddelde prijs het probleem van een individuele boer weerspiegelt. Dat weet de Eurocommissaris ook wel en daarom moet de vraag worden gesteld welk beleid hij volgt.
Fotocredits: Phil Hogan, Wikimedia
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jos,
ik beschreef cyclus met name voor de mede lezers.
( ik probeer uit de valkuil van 'vaktermen' en 'vakidioten' onder elkaar te blijven; lukt ene keer beer dan andere keer).
Ik ben op de hoogte van de cyclus van de koe Jeroen.
De lobby is niet te laat maar zinloos. De 1e slag had een verruiming van 2% per jaar moeten zijn, dan had het echt effect gehad, het werd 1%, de Italianen kregen die 5% gelijk in 1x.
Niettemin, als er een meerderheid van landen was geweest in het algemeen of enkele in het bijzonder die fors over het quotum zouden hebben gemolken, had het best anders kunnen lopen. Daarnaast is het in Europa gebruikelijk als men jouw een voordeel gunt, moet je ook iets terug willen leveren. Nederland heeft zich ook niet zo populair gemaakt door een fikse korting op de bijdrage te bedingen.
Jos,
het maken van melk vergt een koe; een extra koe voor extra melk.
Productiemelk in 2014 betekend in 2011 de juiste keuze gemaakt hebben.
2011 is de draagtijd van 9 maanden.
2012 en 2013 voor opgroei van kalf om zelf moeder te worden en melk te gaan geven in 2014.
Die afgelopen jaren; yep eens heb de pogingen van Nederland gelezen en toen ook altijd al van bovenstaande toelichting voorzien.
't was al te laat; veel te laat van LTO om die lobby over 'zachte lading' nog bij te sturen/opnieuw op te starten...
Jeroen, het zijn internationale omstandigheden geweest om de 'landing' zachter in te zetten dan de overproducerende landen wensten. Vervolgens zijn het afgelopen jaar nog enkele pogingen geweest, mede op initiatief van Nederland- zonder het te vragen aan boeren die quotum hebben verkocht of verleast- om de superheffing te verlagen of de vetcorrectie bij te stellen. Beiden zijn geblokkeerd. Dat heeft niks te maken met iemand de schuld geven, het is gewoon zo gelopen. Niet vanwege marktomstandigheden maar simpelweg omdat men niet van de afspraken wenste af te wijken. Dick vroeg of er economische motieven waren om de superheffing te verlagen in relatie tot de melkprijs. Die zijn er niet, tenzij men graag boetes int om het innen.
#8 Dick,
JA, want de opbrengstprijs is nog nimmer niet kosten dekkend.
Hoe vaak praten we hier al niet over volume afstemming op juiste opbrengstprijzen.
Hoe past 'deze discussie lijn' daarin?