Volgens Eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan krijgen boeren een prima prijs voor hun melk. De boeren hebben zich alleen uit de naad gemolken en moeten daarom de zogenaamde superheffing betalen. Die zou ervoor zorgen dat Duitse, Franse, Nederlandse en nu ook Engelse boeren in de verdrukking dreigen te raken. Zelfs grote Engelse melkveehouders blijken hun bedrijven te koop te zetten omdat ze hun zaken financieel niet meer rond kunnen breien. Dat meldt Boerderij.

Zeuren
Volgens Hogan was de gemiddelde prijs die de boer in Europa over geheel 2014 kreeg vrijwel gelijk. De Europese boer kreeg begin 2014 32,5 eurocent. Aan het einde van het jaar was dat 32,4 cent.

Waar zeuren die boeren dus over? - zegt Hogan met zoveel woorden.

Een rare redenering rond de melkquota
Hij blijft bij zijn eerder uitgesproken verwijt dat ze teveel melk zijn gaan maken. Het aanbod in de EU steeg met 5,5%. Daarmee molken boeren door het plafond heen dat de EU had vastgesteld. Dat betekent dat zijn analyse erop neerkomt dat de boeren die nu in de problemen zijn, genekt worden door de boetes die daarop staan.

Omdat de prijs echter vrijwel stabiel bleef en de markt het toegenomen volume dus kennelijk verwelkomt, moet geconstateerd worden dat Hogan een rare redenering volgt. De boeren zeggen nl. dat ze met het oog op de wereldmarkt die zal groeien, meer moeten maken. Om hun prijs niet te verpesten had de EU melkquota ingesteld. Die gaan dit voorjaar vervallen en daar hebben de boeren op geanticipeerd met uitbreiding van hun bedrijven. Doorgaans reageren boerenmarkten bij een overproducties met tienden van procenten met een forse prijsval. Als de markt bij een productie van +5,5% echter met slechts een minieme daling van 0,1 cent per liter heeft gereageerd - zoals Hogan zegt - moet geconstateerd worden dat hij de boetes beter kan laten gaan. Die treffen immers geen doel meer, behalve dan een uitdunning van het melkveehoudersbestand in Europa.

Een andere vraag is uiteraard of de gemiddelde prijs het probleem van een individuele boer weerspiegelt. Dat weet de Eurocommissaris ook wel en daarom moet de vraag worden gesteld welk beleid hij volgt.

Fotocredits: Phil Hogan, Wikimedia