EFSA publiceerde haar mening over acht voedingsclaims. Van zeven claims vindt de Europese voedselveiligheidsorganisatie het wetenschappelijk bewijs voor gezondheidsvoordelen onvoldoende. Alleen de claim van Unilever over plantaardige sterolen keurde de instantie in afgezwakte vorm goed.

Unilever diende de claim ‘plantaardige sterolen verlagen het cholesterol(gehalte) en het risico op hart- en vaatziekten’ in. Volgens EFSA toonde Unilever via klinisch onderzoek aan dat plantaardige sterolen in producten het LDL-cholesterolgehalte verlagen. Maar de instantie vindt dat er onvoldoende bewijs is dat de sterolen in voedingsmiddelen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.

Afgezwakte claim
De EFSA stelt voor margarine met plantaardige sterolen de volgende claim voor: ‘het is bewezen datplantaardige sterolen het cholesterol(gehalte) verlagen. Het verlagen van het cholesterolgehalte kan de kans op hart- en vaatziekten verkleinen’. EFSA beoordeelde in totaal acht claims. Vijf op het gebied van gezondheid van kinderen en drie over het verlagen van het risico op ziekten.

Nog 220 claims
De Europese voedselveiligheidswaakhond beoordeelt in de toekomst nog 220 claims. De resultaten van de beoordeling publiceert de organisatie op haar website.

EFSA verwerkt de beoordeling in een advies aan de Europese Commissie en aan de lidstaten van de EU.


bron: VMT

Applaus voor de EFSA.
Dit artikel afdrukken