Soms wil je maar een enkel glas, of zelfs maar een slokje proeven van een bijzondere wijn. Bijvoorbeeld omdat de hele fles te duur of te zeldzaam is. Of omdat je wilt weten wat je eigenlijk onder de kurk hebt.

Tot op heden liet je dan de kurk maar in de fles. Ontkurken zet immers het onomkeerbare proces van oxidatie, en dus kwaliteitsverlies, in gang.

Met het Coravin wijnsysteem kan het wel. Je vult je glas zonder de fles te openen, claimt de uitvinder.

Geen oxidatie
“Wijn oxideert nadat de kurk er uit is en wordt zuur. Hierdoor is de wijn zeer beperkt houdbaar en blijven bijzondere wijnen vaak ongeopend”, zegt Greg Lambrecht, de bedenker van Coravin. Zijn systeem laat de kurk intact en beschermt de wijn tegen oxidatie. Die zou over een periode van dagen, weken, maanden en zelfs nog langer op hetzelfde kwaliteitsniveau blijven.

Voor verschillende branches is het een uitkomst. Restaurants kunnen nu luxe wijnen per glas aanbieden. Wijnwinkels en slijters kunnen potentiële kopers laten proeven zonder een hele fles aan te hoeven breken. Zelfs bij veilingen en taxaties kan de waarde 'proefondervindelijk' bepaald worden. Maar ook als je in je eentje van wijn wilt genieten zonder een hele fles soldaat te willen maken is de Coravin ideaal.

Naald en argon
Het apparaat prikt met een holle naald door de kurk heen. Met een druk op de knop pomp je 100% argon, een edelgas, de fles in. De druk die hierbij ontstaat duwt de wijn door de naald omhoog. Zo schenkt de Coravin het glas vol.

In het filmpje laat Lambrecht zien hoe het werkt.



De Coravin kost circa 300 euro en zal met zo'n prijs niet in ieder Nederlands huishouden bereiken. Dit is exclusief de speciale naalden voor sneller inschenken of vintage wijnen en de argon capsules. Wijnexperts over de hele wereld zijn enthousiast. Sinds deze week is de Coravin in Nederland te koop via wijnimporteur Résidence Wijnen en wijnhandel De Gouden Ton.

Fotocredits: 'how to pour', Coravin
Dit artikel afdrukken