image

's Zomers drinken we bij de lunch vaak een rode slobber van enige naam uit zo'n vinibag van 5 liter. Zo uit de koelkast. Hier, dat wil zeggen in het wat warmere klimaat van de Languedoc. Nederland is er op dit moment minder geschikt voor.

Dit jaar valt het rood wat tegen. Ik noem maar geen namen.

Je kunt een aantal dingen doen. De wijn door de gootsteen gieten. De wijn laten voor wat het is en bewaren voor een stoofpot van de winter (de zak trekt hem vacuüm zodat bewaren geen probleem is; zo'n zak is veel slimmer dan een fles). Of de wijn aanpakken.

Ik besloot tot het laatste. Eerst met een bodempje goedkope rode Rivesaltes erbij (een zoet rood). Al beter, maar niet als je goed gewend bent.

Toen maar eens heel wat anders geprobeerd. Een beetje limonadesiroop, citron vert van Valdonne (in vrijwel iedere Franse supermarkt te krijgen). Net een flinke bodem en dan je glas bijvullen tot de gebruikelijke hoeveelheid (zo'n ruime helft vol).
Zelden zo'n lekker glas wijn gedronken. Lekker fris én vol. Zo krijg je ze maar heel zelden van de druif. De betere rode Touraines komen in de richting (halen het niet eens), maar zijn al gauw een euro of 15 per fles. Over de prijs van een wijn in vinibag - zo laag - zullen we het maar niet hebben.

Ik vind het een ontdekking. Waarom zou het eigenlijk niet mogen?

In Nederland moet je het doen met Monin, ook prima, maar duurder; ik zou het ook proberen met siropen van violets en lavendel; jazeker in goedkope schrale rode wijn, zo uit de koelkast. Als het buiten wat frisser is net een beetje meer siroop erbij. Ook in deze Nederlandse zomer meer dan uitstekend

Maar eigenlijk wou ik dit zeggen: zou dit nou geen oplossing kunnen zijn voor de Franse wijncrisis?

Wat zitten we toch eigenlijk te kloten met wijn. 'T is heerlijk zo.
Dit artikel afdrukken