's Zomers drinken we bij de lunch vaak een rode slobber van enige naam uit zo'n vinibag van 5 liter. Zo uit de koelkast. Hier, dat wil zeggen in het wat warmere klimaat van de Languedoc. Nederland is er op dit moment minder geschikt voor.
Dit jaar valt het rood wat tegen. Ik noem maar geen namen.
Je kunt een aantal dingen doen. De wijn door de gootsteen gieten. De wijn laten voor wat het is en bewaren voor een stoofpot van de winter (de zak trekt hem vacuüm zodat bewaren geen probleem is; zo'n zak is veel slimmer dan een fles). Of de wijn aanpakken.
Ik besloot tot het laatste. Eerst met een bodempje goedkope rode Rivesaltes erbij (een zoet rood). Al beter, maar niet als je goed gewend bent.
Toen maar eens heel wat anders geprobeerd. Een beetje limonadesiroop, citron vert van Valdonne (in vrijwel iedere Franse supermarkt te krijgen). Net een flinke bodem en dan je glas bijvullen tot de gebruikelijke hoeveelheid (zo'n ruime helft vol).
Zelden zo'n lekker glas wijn gedronken. Lekker fris én vol. Zo krijg je ze maar heel zelden van de druif. De betere rode Touraines komen in de richting (halen het niet eens), maar zijn al gauw een euro of 15 per fles. Over de prijs van een wijn in vinibag - zo laag - zullen we het maar niet hebben.
Ik vind het een ontdekking. Waarom zou het eigenlijk niet mogen?
In Nederland moet je het doen met Monin, ook prima, maar duurder; ik zou het ook proberen met siropen van violets en lavendel; jazeker in goedkope schrale rode wijn, zo uit de koelkast. Als het buiten wat frisser is net een beetje meer siroop erbij. Ook in deze Nederlandse zomer meer dan uitstekend
Maar eigenlijk wou ik dit zeggen: zou dit nou geen oplossing kunnen zijn voor de Franse wijncrisis?
Wat zitten we toch eigenlijk te kloten met wijn. 'T is heerlijk zo.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als wij Champagne drinken en mijn moeder zegt dat ze het niet lust krijgt zij altijd een bodempje amaretto onderin, dat vindt ze heerlijk:-)
Steek ons arme tobbers hier in dit koude noorden maar de ogen uit. Wij importeerden dus frambozenlikeur om slechte kadowijn mee op te leuken. Moet geloof ik nodig nieuwe gaan halen ;-)
Zonder meer! Een fles crème de cassis maakt van ieder rood bocht iets heerlijks. Niet alleen in de kir dus.
Ik drink toevallig net m'n lunchglaasje met rode-peu-importe-lequel-du-frigo én een klein bodempje citroensirop leeg. Ben er zo tevreden over dat ik een paar flessen in Utrecht zet ;-)
Frambozenlikeur of griotte wil ook nog wel eens helpen.
@Dick, er is wel aandacht voor wijncocktails maar die staat op een laag pitje. De barwereld is een geheel andere wereld dan de wijnwereld. Wil je een geslaagde cocktail op de markt zetten dan zul je dat via de barwereld moeten spelen denk ik.
Daarnaast doen we dit soort basiszaken al eeuwen, denk maar aan de kir en zijn rode variant de cardinal. In Italie is er een variant door een bodempje campari in het glas te doen en er een droge witte wijn op te schenken, zeer aan te bevelen wanneer het warm weer is.
Dus ik zou zeggen experimenteer maar raak, gaan we als je terugkomt een wijncocktail competetitie uitschrijven.