imageEvmi.nl meldt het noodplan dat Europees Commissaris van Landbouw Mariann Fischer-Boel vandaag zal aankondigen om de Europese wijnbouw nieuw leven in te blazen.
De verkoop van wijn daalt over de hele linie in de Europese Unie. Om de verkoop van Europese wijn te bevorderen moet op etiketten voortaan - net als in de Nieuwe Wereld - de druivensoort, zoals Chardonnay, Merlot of Shiraz, komen te staan. Landen als Australië, Zuid-Afrika of Chili doen dat en zouden daardoor marktaandeel hebben gewonnen ten opzichte van Europese concurrenten.

Zou het? De Nieuwe Wereld - zoals het zo mooi heet - heeft wijn makkelijk gemaakt. Je zet gewoon de naam van een druivensoort op een wijn en de consument weet wat hij krijgt. Maar .... de traditie in Frankrijk, Italië en Spanje zit zo niet in elkaar. De problematische AOC's, DO's en DOC(G)'s zijn vrijwel allemaal blends, dwz mixen van verschillende druivensoorten. Die moeten dus gewoon over over op vin de table en vin de pays (als ik het maar even in het Frans doe), maar de blends opgeven en kiezen voor één druif daarvan en die bij zijn druivennaam noemen?

Ik ben bang dat het probleem vnl. in de kwaliteit daarvan zit. Zou mevr. Fischer wel eens Nieuwe Wereld ééndruivensoort-wijn (chique gezegd: 'mono-cépage wijn') naast een Europese hebben gezet die gewoon in massa is geproduceerd? Ik ben bang van niet ..... Onze kwaliteit is het gewoon niet. Dáár zit het probleem in de wijn voor de massa waar Fischer-Boel het over heeft.
Dit artikel afdrukken