Prijsvergelijkingssite Supermarktscanner laat zien hoe de dure suiker doorwerkt in je portemonnee. De prijs van Venco dropmix (475 gram) steeg tussen december en nu van €1,93 naar €2,66 (38% duurder). Een chocoladereep van 200 gram van Côte d’Or kostte in december €2,32 en nu €2,86 bij de Jumbo (23% duurder).

Dure suiker is het gevolg van de lage suikerrietoogst in onder meer India, Pakistan en Thailand. De oorzaak daarvan is de aanhoudende droogte door El Niño. Het besluit van India (na Brazilië de grootste suikerexporteur wereldwijd) afgelopen mei om de export van suiker te beperken, versterkt de prijsstijgingen.

Door het na-ijleffect van duur ingekochte suiker in de voorraden koek en snoep die nu worden geproduceerd, houden de sterk gestegen prijzen nog wel een tijdje aan. Als straks de suikerprijzen hopelijk weer dalen, zit de dure suiker immers nog in de voorraad.

Die daling is al een beetje ingezet omdat de rietoogst in Brazilië begint. Ondertussen weerhield een hogere prijs begin dit jaar de snoepkonten onder ons er nog niet van om zoetigheden in hun boodschappenmandje te laden. Het prijsniveau lag toen wat lager dan nu.

Inmiddels is het niveau van 10% prijsstijging voor suikerrijke consumentenproducten vergaand overschreden. Volgens het RIVM is die grens effectief om consumenten minder zoete verleidingen te laten kopen. Een onbedoeld bij-effect van de dure suiker is dus een lager suikergebruik. Dat is gezondheidswinst, zonder dat de schatkist daarvan in de vorm van een taks profiteert om verduurzaming te financieren.

Onze Nederlandse suikerbietenboeren profiteren van de hoge prijzen op de wereldmarkt. In 2018 vingen ze per ton bieten ongeveer €10. Op dit moment is een ton bieten 'af boer' €68 waard, de op een na hoogste prijs ooit.
Dit artikel afdrukken