4
Fotocredits: "Kind pakt snoep", pixabay.com

Flash Voedselketen‘Hoge suikerprijs toont aan dat suikertaks niet werkt’

Suiker is duur. De wereldmarktprijzen voor de zoete witte korrels zijn opgelopen naar bijna 22 cent per pond. Dat is de hoogste prijs sinds 2012. Belangrijkste oorzaken zijn exportbeperkingen in India en matige oogsten in Thailand, China en Mexico. Consumenten zien de prijsstijging terug in de prijzen van snoepgoed en koekjes in de winkel.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laat weten dat supermarkten merken dat alles waar suiker in zit duurder wordt.

Volgens Theo Heere van VBZ, de branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten, is suiker in een jaar tijd twee keer zo duur geworden. De prijzen van koek en snoep stijgen daardoor met 20% tot 40%.

Heere zegt dat de hogere suikerprijs aantoont dat een in te voeren suikertaks weinig effect zal hebben. "In de afgelopen jaren bleek dat consumenten ondanks een hoge inflatie niet minder snoep en koek kochten. Wel kozen we bijvoorbeeld voor een eigen merk om kosten te besparen. We kopen niet minder, want de behoefte blijft."

Nu.nl - Hoge suikerprijs maakt snoep en koek erg duur, maar we blijven lekker snaaien | Economie | NU.nl, 17 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #4
  • 19 apr '23
  • 16:50

Ook in Oakland, waar in 2017 een suikertaks ingevoerd werd, werkt de suikertaks wel, volgens onderzoekers van de Universiteit van California, San Francisco.

In Oakland nam door de taks de aankoop van suikerhoudende dranken af met 27%. De onderzoekers keken ook naar het effect op de gezondheid: de taks zorgde in 10 jaar tijd voor een toename van 94 QALY’s per 10.000 inwoners. Een QALY staat voor ‘quality adjusted life years’, een extra levensjaar in goede gezondheid. Ook scheelde de taks meer dan 100.000 dollar per 10.000 inwoners aan ziektekosten.

Oakland was een van de eerste early adopters van de suikertaks. Nu pleiten de onderzoekers voor een nationale taks in de Verenigde Staten.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #3
  • 18 apr '23
  • 15:53

Typisch ontkengedrag van belanghebbende brancheorganisatie. Zoiets neem ik met een heel klein korreltje suiker.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 18 apr '23
  • 15:39

Als het niet werkt is de suikerprijs simpelweg nog niet hoog genoeg. Nog hoger en dan werkt het vast wel.

Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #1
  • 18 apr '23
  • 15:17

Een suikertaks kan juist wél werken zeggen experts tegen EenVandaag, mits de taks breder wordt toegepast.

Neem het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld. Hier maken ze onderscheid tussen producten zonder suiker, een beetje suiker en veel suiker. Hoe meer suiker, hoe meer belasting. Dit zorgt ervoor dat consumenten eerder de producten zonder suiker kopen en dat producenten minder suiker in hun producten stoppen.

De hoogte van de taks moet zeker 20% zijn. Een suikertaks werkt alleen als suikerhoudende dranken een stuk duurder worden. Zo is bijvoorbeeld in België de taks te laag. Het verschil tussen suikerhoudende dranken en niet suikerhoudende dranken is in België maar 3 tot 4 cent per blikje.

Daarnaast kan het geld dat opgehaald wordt met de suikertaks ook weer geïnvesteerd worden in de verlaging van de btw op groente en fruit. Want als een product aanzienlijk duurder is en een gezonder alternatief goedkoper, dan zal je dat merken in aankoopgedrag.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.