Zoals voorspeld is de taks te laag om tot een gedragsverandering te leiden. De Belgen laten er hun frisdrank toch niet voor staan, al kiezen ze wat vaker voor alternatieven als waters met een smaakje. Het aantal liters gekochte frisdranken is de laatste jaren zelfs gestegen.
Ondertussen is al 7 procent van het volume aan frisdranken en water dat door Belgen wordt gekocht, niet in België gekochtBuitenland en discounters
De taks heeft wel een andere gedragsverandering tot gevolg: de Belgen blijken in toenemende mate uit te wijken naar het buitenland en de discounters om goedkoper uit te zijn. In Frankrijk kan een fles fris wel 30% goedkoper zijn dan in België.
Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK. De Belgische vereniging van water- en frisdrankproducenten (VIWF) zegt daarover: "Eén Belg op de vijf koopt al frisdrank en water in het buitenland. De hoeveelheid frisdrank die wordt aangekocht blijft stijgen: van 162 liter per persoon in 2012 tot 166 liter in 2016. Ondertussen is al 7 procent van het volume aan frisdranken en water dat door Belgen wordt gekocht, niet in België gekocht."
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Met solide EU wetgeving kan er niet worden uitgeweken naar elders. Gemiste kans. Die prijsverhoging is dan ook een Belgenmop. Dick de verhoging in Mexico werkt wel, maar alleen bij het armste deel der bevolking. Plan is dan ook om het op 20% verhoging te brengen, kijken wat dat doet. Het is een levend laboratorium daar.
Zo is dat: In Mexico werkt de frisdrank/suikertax wel.
Kleine aanvulling: het was geen suikertaks maar een frisdranktaks (gold ook voor light frisdrank). Het ging om een verhoging van 3 cent per liter (dus 1 cent per blikje). Uit eerder onderzoek was al bekend dat een dergelijke taks geen invloed heeft op de consumptie. Pas bij een verhoging van 15-25% of meer zie je een effect.