Verschillende grote wijnproducerende regio's in Frankrijk, met name in de Bordeaux en de Languedoc - respectievelijk het duurste en het grootste wijnbouwgebied van het land - hebben het moeilijk door een opeenstapeling van problemen. De naweeën van Covid-19, veranderingen in consumptiepatronen en de crisis van de kosten van levensonderhoud resulteren in een daling van de vraag naar wijn. Met als gevolg overproductie, een scherpe daling van de prijzen en financiële problemen.

Het geld is "bedoeld om te voorkomen dat de prijzen ineenstorten en zodat wijnmakers weer inkomsten kunnen vinden", aldus minister van Landbouw Marc Fesneau. Nog belangrijker is dat de sector "naar de toekomst moet kijken, nadenken over veranderingen in de consumptie" en zich moet aanpassen.

We produceren te veel, en de verkoopwaarde ligt onder de productieprijs, dus we maken verlies
Dat is nodig, omdat bijvoorbeeld in de Bordeaux inmiddels één op de drie wijnmakers in financiële problemen verkeert, aldus The Guardian. "Ik denk dat de mensen geen Bordeauxwijn meer willen drinken, omdat er gewoon allerlei keuzes zijn", zei wijnbouwer Joep Bakx eerder deze week in Met het Oog op Morgen. Bakx denkt dat de Bordeaux "een beetje de boot gemist heeft over de laatste jaren" om wijnen te maken die beter passen bij een moderne smaak.

Frankrijk exporteerde in 2022 voor meer dan €17 miljard aan wijn en drank. Maar wie internationaal wijn wil verkopen, moet aansluiten bij de markt. Daar komt nog eens bij dat de Fransen minder wijn zijn gaan drinken en ook minder trek hebben in de zware wijnen uit de Bordeaux of de volle rode wijnen uit de Languedoc. "We produceren te veel, en de verkoopwaarde ligt onder de productieprijs, dus we maken verlies", aldus Jean-Philippe Granier van de wijnbouwersvereniging van de Languedoc.

De wijnproductie steeg met 4,0%; de wijnconsumptie daalde in Italië met 7%, in Spanje met 10%, in Frankrijk met 15%, in Duitsland met 22% en in Portugal met 34%
De nu beschikbare fondsen zullen gebruikt worden om wijn uit de markt te nemen, wijnstokken te rooien en wijnboeren aan te moedigen over te schakelen op andere producten, zoals olijven. De alcohol van de 'vernietigde wijn' kan worden verkocht aan bedrijven voor gebruik in niet-alcoholische producten zoals handgel, schoonmaakmiddelen of parfum.

Het is niet voor het eerst dat Europa kampt met een zogenoemde 'wijnplas'. Dat was ook aan het begin van deze eeuw het geval en leidde toen tot een hervorming van het landbouwbeleid: de overproductie werd gestimuleerd door de eigen subsidies. Nog altijd geeft de EU jaarlijks €1,06 miljard uit aan de sector, schrijft de South China Morning Post. Hoewel de wijnproductie dit jaar met 4,0% gestegen is, daalde de wijnconsumptie in Italië met 7%, in Spanje met 10%, in Frankrijk met 15%, in Duitsland met 22% en in Portugal met 34% aldus de Europese Commissie bij het bekendmaken van de noodhulp voor de wijnsector.

Moraal van dit verhaal: er is wel een markt voor wijn maar niet voor te zware waar een groeiend deel van het publiek niet op zit te wachten. In Franse supermarkten koop je op dit moment 'luxere wijnen' voor een prikkie. Je weet nu waarom en ook waarom dat binnenkort is afgelopen.
Dit artikel afdrukken