Van de Duitse bevolking is 55% te zwaar, inclusief 1,9 van de 11 miljoen kinderen in het land. In het plan van Klöckner staat onder meer dat voedselfabrikanten het suikergehalte in ontbijtgranen en frisdrank met respectievelijk 20% en 15-20% moeten verlagen. Ook de portiegroottes moeten kleiner.

Volgens foodwatch is dat een kansloze aanpak. Klöckner rekent op de vrijwillige medewerking van de levensmiddelenindustrie.

“De minister vraagt de voedselindustrie vriendelijk om alsjeblieft, alsjeblieft een beetje minder suiker in de producten te stoppen,” zegt foodwatch tegen FoodNavigator. Duitsland heeft volgens de voedselwaakhond wettelijke maatregelen nodig om obesitas terug te dringen. Als voorbeelden van een goede aanpak noemt foodwatch het stoplichtensysteem en een verbod op kindermarketing.

In Nederland werken de levensmiddelenindustrie en supermarkten al jaren vrijwillig samen in het kader van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling aan suiker-, zout- en vetreductie. Hoewel de resultaten van deze zelfregulering tegenvallen, maakten de partijen recent weer nieuwe doelstellingen bekend.

Mogelijk is meer te verwachten van het stoplicht-initiatief van de Nederlandse supermarkten: zij voeren binnen 2 jaar het NutriScore-systeem in. Het CBL, de brancheorganisatie voor supermarkten in Nederland, verklaarde al dat het rode stoplicht waarschijnlijk op de helft van het assortiment zal komen, maar dat supermarkten over die angst heen zijn. Consumenten kunnen dan immers hun eigen keuze maken.
Dit artikel afdrukken