Een frisdranktaks? Die is niet nodig, volgens de Duitse (en Nederlandse) drankenindustrie. De Duitse frisdrankfabrikanten zegden toe zelf iets aan de suikergehaltes te gaan doen. Ze committeerden zich in 2018 vrijwillig aan een suikerreductie van 15% tussen 2015 en 2025. Allemaal in het kader van Duitslands "nationale reductiestrategie" voor bewerkte voeding van de toenmalige Duitse minister van Voedselvoorziening en Landbouw, Julia Klöckner.
Maar tot nu toe is er maar weinig succes geboekt. Volgens een nieuwe studie was het gemiddelde verkoopgewogen suikergehalte van frisdranken in Duitsland in 2015 5,3 gram per 100 milliliter en in 2021 5,2 gram per 100 milliliter. Een reductie van wel 2% en een lullige 0,1 gram. Om te illustreren hoe het wel kan, keken de onderzoekers ook naar data uit het Verenigd Koninkrijk. De Britten voerden in 2018 wél een frisdrankheffing in. In dezelfde periode daalde daar het suikergehalte van dezelfde 5,3 gram per 100 milliliter naar 3,8 gram per 100 milliliter, ongeveer 30% en 1,5 gram. 15 keer zoveel dus als in Duitsland.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.