In 2016 deden we op Foodlog ons eigen droge januari onderzoek, met ruim 350 Foodloglezers als deelnemers. Een nipte meerderheid haalde zonder zondigen de eindstreep. Het initiatief wekte destijds nog verbazing. Drank laten staan was toen nog gekker dan een maand geen dieren eten.

Twee jaar eerder zag Veganuary het levenslicht, het initiatief om een maand lang puur plantaardig te eten. Dat streven kon en kan zich verheugen in de warme belangstelling van talloze bedrijven die diervrij voedsel verkopen. Alleen al in Nederland grijpen dit jaar meer dan 200 bedrijven de gelegenheid aan 'iets' plantaardigs te doen.

De initiatieven vinden weerklank omdat er een markt in zit voor nieuwe producten. Wie bier zonder alcohol drinkt is geen Bucklerlul meer en wie plantaardig eten goed weet te vermommen loopt binnen.

Tegelijk is er ook een tegenbeweging. In Frankrijk bijvoorbeeld. President Emmanuel Macron kreeg begin dit jaar de prijs uitgereikt als 'Persoonlijkheid van het Jaar' van het wijnblad Revue du vin de France. Macron heeft er namelijk zijn hele presidentsperiode geen geheim van gemaakt dat hij zowel bij de lunch als bij het diner graag een glas wijn drinkt. "Een maaltijd zonder wijn is een beetje triest," zei hij eerder. "Wijn verlevendigt de maaltijd. Het is een kans om nieuwe aroma's te ontdekken, nieuwe sensaties. Natuurlijk moet het met mate gebeuren. Maar het is een deel van onze beschaving."

Die toewijding komt Macron op kritiek te staan. Zo krijgt hij bijvoorbeeld het verwijt dat hij geen geld beschikbaar heeft gesteld aan Dry January 2022 en de wijnsector verheerlijkt (naar aanleiding van zijn bedankspeech bij het in ontvangst nemen van de prijs).


De gewone Fransman zal niet gemakkelijk in de verleiding komen de alcohol te laten staan. Vooral niet als je gewoon op straat tegen dit soort reclameborden aanloopt waarop de caviste - slijter - in twee talen uitdraagt dat hij in ieder geval niet aan Dry January doet. Toch krijg je daar ook in Frankrijk al voor op je kop: 'pitoyable' - zielig.
De Franse uitzondering voor wijn als drank-die-geen-gewone-alcohol-is lijkt slechts een ouderwetsig rimpeltje op het nieuwe eten. Zelfs de Trumpiaanse minister Mike Pompeio en de Noord-Koreaanse leider Kim Yung Un vielen bewonderenswaardig tientallen kilo's af.

De rolmodellen laten zien hoe het moet en het volk doet het hen in januari na. Maar de hoge norm staat.
Dit artikel afdrukken