Volgens een onderzoek van sap-producent Ocean Spray onder 1.510 deelnemers aan Dry January was 90% van de Britse deelnemers vorige week al gestopt. Dan zien onze cijfers er beter uit. Van de 355 mensen die zich hebben aangemeld om mee te doen hebben er 300 de poll van 18 januari ingevuld waarin 1 op de 3 mensen zei het nog vol te houden.

Volhouden of opgeven
Twee op de drie deelnemers (60,67%) heeft wat gesmokkeld. Eerlijk is eerlijk, als mijn man niet het veto over een borrel had uitgesproken na mijn diploma-uitreiking voor de opleiding tot Leefstijlcoach, had ik bij die 182 mensen gehoord. Nu kan ik met trots zeggen dat ik bij de 97 mensen hoor die niet heeft gesmokkeld (op een zakelijk nipje theelikeur na).

In onze poll meldden 21 mensen dat ze hebben opgegeven. Dat is maar 7% van ons totaal aantal deelnemers. Zelfs als we de 55 niet-stemmers daarbij optellen komen we op een maximum van 21% en met de smokkelaars erbij is het totaal dan maximaal 49% van de deelnemers die niet volledig ‘dry’ zijn gebleven. In het onderzoek van Ocean Spray noemden de deelnemers als belangrijkste redenen om op te geven een druk sociaal leven, of een speciale gelegenheid. Een kwart van de mensen zou het gewoon zijn vergeten of is gezwicht onder de sociale druk. Eén op de vijf mensen zou weer alcohol zijn gaan drinken bij een gebrek aan lekkere alternatieven. Dit hoorden wij ook terug in de reacties van onze deelnemers. Gelukkig borrelde er ook creativiteit boven in de zoektocht naar alcoholvrije drankjes: Holunder, Crodino en sommige alcoholvrije wijnen blijken ineens verassend lekker te zijn.

En nu?
De Britse site van Dry January waarschuwt nu niet meteen weer in het oude drinkgedrag te vervallen. Je lichaam is niet meer gewend aan alcohol, dus kan je tolerantie minder zijn. Bovendien is er nu een gewoonte doorbroken, wat het drinken van alcohol een bewuste keuze maakt. Het zou goed zijn om dat in ieder geval vol te houden. Ik hoor in de reacties op deze site, social media en in ‘live’ gesprekken vaak terug dat mensen zich ‘fris en fruitig’ voelen zonder alcohol. The Guardian geeft een paar alternatieve soorten wijn met minder alcohol. Als je dan toch wil drinken, krijg je op deze manier minder alcohol binnen.

De Engelse pubs zijn waarschijnlijk blij dat het februari is. Veel pubs verkeren in slechte financiële omstandigheden en hebben in januari hun prijzen van andere dranken fors verhoogd om toch voldoende omzet te draaien, meldt de Daily Mail.

Maar boven alles: gefeliciteerd met het resultaat! Ieder glas alcohol wat je hebt laten staan is mooi meegenomen. Aangezien 46,07% van onze deelnemers meldde 4 of meer keer per week te drinken is er mooie winst behaald als dat minder is geworden.
Mijn voornemen is om een glas wijn weer te beschouwen als een extraatje. Dus bij een feestje, etentje of diploma-uitreiking (hoewel ik die nu niet meer in de planning heb) mag het best, maar niet meer ‘gewoon’ tijdens het eten. Bovendien wil ik het alleen beperken tot het weekend. Waar we nu nog benieuwd naar zijn in de voorlopig laatste poll: wat zijn jullie van plan?

Fotocredits: Champagne, Pixabay

-- Poll --

Nu Dry January er op zit, ga ik...

Dit artikel afdrukken